"Zatvorenik Iks": Bio je agent Mosada, ali ne zna se šta je uradio

Ostaje nepoznato zašto je Alon uopšte zatvoren, i kako je protivno normama međunarodnog prava čovjek u potpunosti nestao sa lica zemlje
4 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2013. 18:49h

Misterija oko postojanja "zatvorenika Iks" u Izraelu je na putu da bude razrješena, nakon što su otkriveni dokazi koji ukazuju da je on bio Australijanac i agent tajne službe Mosad.

Godinama su trajale spekulacije da li uopšte postoji zatvorenik, koji je poput izmišljenog "čovjeka sa gvozdenom maskom", držan u samici u takvoj tajnosti da ni čuvari nisu znali njegovo ime niti zločin zbog kog je zatvoren.

O njemu se intenzivnije počelo pričati nakon što su stigli izvještaji da je nađen obješen u zatvoru 2010. godine, ali izraelska vlada nikada zvanično nije potvrdila postojanje zatvorenika, i sabotirala je svaki pokušaj medija da izvještava o ovom slučaju.

Odmah nakon što je australijski ABC objavio priču o novim dokazima, izraelski list Harec je izvjestio da je kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua sazvao hitan sastanak Uredničkog komiteta (tijelo koje čine vlasnici i urednici najvećih izraelskih medija) da bi od njegovih članova zatražili da sarađuju sa Vladom, i ne objavljuju informacije vezane za incident koji je "veoma sramotan za određenu vladinu agenciju".

Vjeruje se da se radi upravo o slučaju "zatvorenika iks".

Ben Zigjer postaje Ben Alon

Ranije ove nedjelje u dokumentarcu ABC-a je rečeno da je "Zatvorenik Iks" Ben Zigjer koji je koristio ime Ben Alon ili Ben Alen, nakon što je došao u Izrael.

U najvećoj tajnosti je smješten u zatvor Ajalon u Ramli, u krilu koje je napravljeno da bi u njemu bio smješten Jigal Amir, koji je ubio izraelskog predsjednika Jicaka Rabina.

Zigjer je imao 34 godine, bio je oženjen Izraelkom i imao je dvoje djece, a prema izvještajima proveo je više mjeseci u samici prije nego što je umro.

Foto: ABC TV

Mediji su prethodnih godina spekulisali da je zatvorenik ustvari general iranske revolucionarne garde, a prvi medijski izvještaj o ovom slučaju koji je objavio izraelski portal Ynet uklonjen je samo nakon par sati.

Uzaludni pritisci

Spekulacije da je izraelska vlada zabranila izvještavanje o slučaju su natjerala Dena Jakira, glavnog pravnog savjetnika Asocijacije za ljudska prava u Izraelu da piše državnom tužiocu i zatraži ukidanje te zabrane.

Harec je u ponedjeljak objavio dokument za koji tvrde da prestavlja originalan papir kojim je naređena zabrana izvještavanja.

Dešavanja nakon reportaže ABC-a ukazuju na to da zabrana definitivno postoji, ali slučaj je i dalje daleko od jasnog.

Ostaje nepoznato zašto je Alon uopšte zatvoren, i kako je protivno normama međunarodnog prava čovjek u potpunosti nestao sa lica zemlje.

"Familija te osobe mora da zna šta se dešava sa njim. Mora im biti omogućen kontakt sa advokatom odbrane i vlade tih država moraju da budu informisane o slučaju", napominje istraživač Hjuman Rajts Voča, Bil Van Esveld.

Galerija

Bonus video: