Sirijski pobunjenici osvojili vojnu bazu u provinciji Alepo

Prema riječima direktora sirijske Opservatorije za ljudska prava, Ramija Abdul-Rahmana, poslije višednevnih sukoba pobunjenici su uspjeli da osvoje vojnu bazu El Džarah
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2013. 15:09h

Sirijski pobunjenici zauzeli su danas jednu vazduhoplovnu vojnu bazu u sjevernoj provinciji Alepo, dan pošto su osvojili najveću branu u zemlji, industrijski simbol četvorodecenijske vladavine porodice predsjednika Bašara el Asada.

Prema riječima direktora sirijske Opservatorije za ljudska prava, Ramija Abdul-Rahmana, poslije višednevnih sporadičnih sukoba oko baze El Džarah, pobunjenici su glavni napad na bazu izvršili juče i nakon borbe koja je trajala do jutros su je zauzeli.

Prema njegovim riječima, nekoliko vladinih vojnika je ubijeno ili ranjeno u borbama, dok su ostali bježali kako su pobunjenici napredovali. U vazduhoplovnoj bazi, koja se nalazi odmah južno od brane El-Furat na rijeci Eufrat koju su osvojili pobunjenici, nalaze se borbeni avioni koji su izvodili vazdušne napade na oblasti koje su širom zemlje držali Asadovi protivnici.

Osvajanjem brane El-Furat, pobunjenici su uspostavili kontrolu nad snabdijevanjem vodom i strujom, i za oblasti koje su i dalje pod kontrolom vlasti, i za velike djelove teritorije Sirije koje su pobunjenici osvojili u posljednja 22 mjeseca borbi sa režimskim snagama.

Dok pobunjenici kontrolišu mnoge oblasti na sjeveru i istoku zemlje, i čitave kvartove grada Alepa, najvećeg grada u Siriji i glavnog trgovinskog centra, vlada i dalje drži glavni grad Damask, i nekoliko centralnih provincija, uključujući Homs i Hamu.

Skoro nedjelju dana, pobunjenici pokušavaju da napadnu Damask iz njegovih predgrađa i obližnjih gradića, i uspjeli su da stignu na dva kilometra od centra grada, uporišta Asadove vlasti.

Prema procjenama UN, u borbama koje u Siriji traju od marta 2011, poginulo je više od 60.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: