Obama će sjutra pred Kongresom tražiti smanjenje nuklearnog arsenala

Moglo bi da dođe do radikalnog smanjenja arsenala, čime bi bilo ušteđeno mnogo novca, bez ugrožavanja bezbjednosti SAD
2 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2013. 09:24h

Američki predsjednik će u svom sjutrašnjem obraćanju Kongresu, u govoru o stanju nacije, pozvati na smanjenje nuklearnog oružja, piše današnji "The New York Times".

List podseća da je Barak Obama u prethodnih nekoliko mjeseci već postigao dogovor sa vojnim krugovima SAD da se američki nuklearni kapaciteti smanje za trećinu.

Njujorški dnevnik piše i da se Obama tokom svog najvažnijeg godišnjeg obraćanja Kongresu neće izjašnjavati o brojevima, za koliko treba smanjiti nuklearno oružje, ali izvori iz Bijele kuće smatraju da bi trebalo da ostane nešto iznad hiljadu nuklearnih bojevih glava.

U ovom trenutku SAD ih imaju oko 1.700, a prema dogovoru o smanjenju sa Rusijom, do 2018. bi smjelo da ih bude oko 1.550

U ovom trenutku SAD ih imaju oko 1.700, a prema dogovoru o smanjenju sa Rusijom, do 2018. godine bi smjelo da ih bude oko 1.550.

Međutim, jedan američki zvaničnik koji je uključen u odlučivanje, na koga se poziva list, kaže da bi moglo da dođe do radikalnog smanjenja, čime bi bilo ušteđeno mnogo novca, bez ugrožavanja bezbjednosti SAD na duže staze.

Pošto Obama zna da će takav prijedlog vjerovatno naići na čvrsto protivljenje republikanaca u Kongresu, "New York Times" piše da bi to moglo da se izbjegne tako što bi se postigao neformalni dogovor sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o zajedničkom smanjenju u okviru novog programa Start, što ne bi tražilo ratifikaciju u Kongresu.

Obamin savjetnik za nacionalnu bezbjednost Tom Donilon, namjerava da sljedećeg mjeseca otputuje u Rusiju, kako bi pokrenuo razgovore na tu temu, dok će Obama i Putin početkom ljeta održati dva susreta.

Tokom svog sjutrašnjeg obraćanja naciji, Obama bi trebalo da ukaže i na opasnost od sajber napada na američke kompanije, finansijske institucije i posebno osjetljiva postrojenja kao što su elektroenergetski sistemi.

Galerija

Bonus video: