Nacionalna obavještajna procjena: SAD izložene jakim hakerskim napadima

U izvještaju se navodi da je Kina država koja najagresivnije pokušava da uđe u računarske sisteme u SAD
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2013. 08:27h

SAD su izložene jakim i trajnim informatičkim napadima koji ugrožavaju konkurentnost američke privrede, zaključak je "Nacionalne obavještajne procjene" (National Intelligence Estimate), zajedničkog izvještaja američke obavještajne zajednice iz kojeg djelove prenosi list "The Washington Post" (WP).

U izvještaju se navodi da je Kina država koja najagresivnije pokušava da uđe u računarske sisteme američkih poslovnih kuća i institucija kako bi dobila uvid u podatke koji bi joj omogućili ekonomski napredak.

I Izrael, Rusija i Francuska su istaknuti kao "informatički napadači" ali uz napomenu da u poređenju s Kinom njihove aktivnosti izgledaju izuzetno slabe. Kina odlučno odbacuje optužbe.

I Izrael, Rusija i Francuska su istaknuti kao "informatički napadači" ali uz napomenu da u poređenju s Kinom njihove aktivnosti izgledaju izuzetno slabe

Izvor WP-a koji je imao uvid u izvještaj kaže da su tokom proteklih godina informatičkim napadima bili izloženi mnogi sektori - sektor energetike, finansija, informatike, automobilske i avio-industrije.

Nije navedena kolika je šteta nastala ovakvim djelovanjem ali stručnjaci procjenjuju da se radi o desetinama milijardi dolara.

Informatički napadi nekad su brinuli samo vojsku SAD ali u novije vrijeme ti napadi predstavljaju direktnu opasnost po američku ekonomiju, pa administracija Baraka Obame pokušava da pronađe načine zaštite.

Analitičari kažu da administraciji na raspolaganju stoje opcije od ulaganja službenih protesta, protjerivanja diplomata, uvođenja zabrane putovanja do prigovora Svjetskoj trgovinskog organizaciji (WTO).

Bonus video: