Ni poslije dva mjeseca od operacije ni glasa od Čavesa

Ministar spoljnih poslova Elijas Haua, koji je Čavesa posjetio prošle nedjelje na Kubi, rekao je da 58-godišnji predsjednik donosi političke i ekonomske odluke
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2013. 18:43h

Venecuelanski predsjednik Ugo Čaves dva mjeseca pošto je otputovao na Kubu zbog šetvrte operacije tumora, nije se pojavljivao u javnosti koja neprestano spekuliše o njegovom zdravlju, dok je sama vlada sve vrijeme ostala optimistična i tek nedavno iznijela više detalja.

"Predsjednik je na funkciji i donosi odluke. To je spor, spor proces oporavka. Ali on bije svoju bitku jake vjere, privržen Hristu i životu... i uvjeren da će u toj bici takođe pobijediti", rekao je juče ministar spoljnih poslova Elijas Haua, poslije sastanka sa šefom brazilske diplomatije.

Haua, koji je Čavesa posjetio prošle nedjelje na Kubi, rekao je da 58-godišnji predsjednik donosi političke i ekonomske odluke. U petak je, na primjer, vlada objavila da je devalvirala valutu. Najbliži Čavesovi saradnici nedavno su objavili da je on prebrodio komplikacije nakon operacije (12. decembra), uključujući i tešku respiratornu infekciju

Potpredjednik Nikolas Maduro, koga je Čaves prije operacije imenovao za svog nasljednika, rekao je da bi "predsjednik trebalo da se vrati kući kada njegovo stanje to dozvoli". Kada bi to moglo biti, međutim, ostaje nepoznato, a dugo ćutanje lidera koji je svojevremeno skoro svaki dan govorio na televiziji podstaklo je mnoge Venecuelance da se zapitaju zašto nije u mogućnosti da saopšti bar par riječi telefonom svojim građanima.

Neki analitičari smatraju da se novi predsjednički izbori mogu očekivati prije ili kasnije zbog Čavesovog krhkog zdravlja.

"Tranzicija je već počela u Venecueli, kao i izborna kampanja. Tranzicija je takođe počela u glavama ljudi. Ponekad i vladini portparoli naprave grešku i počnu da pričaju o Čavesu u prošlom vremenu", rekao je sociolog i profesor na Centralnom univerzitetu Venecuele Tulio Ernandes.

Ako bi Čaves umro ili podnio ostavku na funkciju, novi predsjednički izbori bili bi raspisani u roku od 30 dana, misli profesor Ernandes.

Galerija

Bonus video: