Novi komandant NATO-a u Avganistanu preuzeo dužnost

General Džozef Danford će najvjerovatnije biti i posljednji komandant NATO snaga u Avganistanu, pošto je povlačenje međunarodnih snaga iz te zemlje predviđeno za kraj 2014.
0 komentar(a)
Džon Alen, Džozef Danford, Foto: Beta/AP
Džon Alen, Džozef Danford, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.02.2013. 17:46h

Američki general Džozef Danford preuzeo je danas dužnost glavnog komandanta NATO snaga u Avganistanu.

Danford je na tom mjestu zamijenio Džona Alena, četvrtog komandanta NATO-a u Avganistanu, čiji je mandat počeo u julu 2011. godine.

Danford će najvjerovatnije biti i posljednji komandant NATO snaga u Avganistanu, pošto je povlačenje međunarodnih snaga iz te zemlje predviđeno za kraj 2014. godine.

"Pobunjenike će postepeno nadvladati legitimne avganistanske snage koje brane avganistanski narod i koje vladi ove zemlje omogućavaju da služi svojim građanima", rekao je Alen

"Bio je ovo pravi put koji je počeo 18. jula 2011. Prije 19 mjeseci nisam bio optimista kao sad", rekao je Alen na ceremoniji predaje dužnosti u Avganistanu i dodao da će NATO biti pobjednik.

On je izrazio uvjerenje da će uskoro Avganistan u potpunosti biti odgovoran za svoju bezbjednost.

"Naša pobjeda neće biti obilježena nekim datumom.

Pobunjenike će postepeno nadvladati legitimne avganistanske snage koje brane avganistanski narod i koje vladi ove zemlje omogućavaju da služi svojim građanima", rekao je 60-godišnji Alen, koji će od sada biti komandant NATO snaga u Evropi.

Danford je takođe izrazio uvjerenje da će misija NATO-a u Avganistanu biti uspješno okončana.

"Ono što se nije promijenilo, to je volja, disciplina i duh ekipe ove koalicije, to su sve veći kapaciteti naših partnera, avganistanskih snaga, naše zalaganje da ispunimo misiju i, što je još važnije, neminovnost našeg uspjeha", rekao je Danford.

Bonus video: