NIJE JOŠ GOTOVO...

Islamisti danas upali u Gao i sukobili se s vojskom Malija

Vojska Malija je u vezi sinoćnjeg napada jedino saopštila da je napadač bio Arapin i, vjerovatno, član ekstremističke islamske organizacije Mudžao
57 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2013. 20:56h

Naoružani islamski ekstremisti upali su danas u najnaseljeniji malijski grad Gao, gdje su se sukobili s vojskom te afričke zemlje, dvije nedjelje pošto su francuski i malijski vojnici istjerali džihadiste.

Bitka je trajala više od dva sata, a islamisti obučeni u crno, s automatskim puškama "AK-47" mogli su se vidjeti na ulicama i krovovima oko sjedišta policije u centru grada.

Najžešće borbe vodile su se oko sjedišta policije, odakle su vojnici Malija bacali ručne granate na islamiste, za koje se vjeruje da pripadaju Pokretu za jedinstvo i džihad u zapadnoj Africi (MUJAO). Reporter agencije AP navodi da su se u gradu jedino mogli čuti zvuci vatrenog oružja i meketanja koza, dok su vojnici bili pozicionirani na svakom uglu oko stanice policije.

Od kako su francuske snage zauzele Gao, islamisti su na njegovim obodima napadali snage bezbjednosti, a danas su prvi put uspjeli da uđu i u sam grad.

Francuske i malijske trupe su, pored grada Gao, povratile kontrolu i nad Timbuktuom i još nekoliko gradova na sjeveru zemlje, potisnuvši ekstremiste nazad u pustinju.

Islamisti su u aprilu prošle godine zauzeli sjever Malija, gdje su počeli da sprovode strogi čerijatski zakon.

Francuska je 11. januara počela vojnu intervenciju u svojoj bivšoj koloniji, jer je bila pozvana da pomogne malijskoj vojsci u borbi protiv ekstremista koji su krenuli da napreduju ka jugu i prijestonici Bamaku.

Francuska je navela da želi da preda odgovornost nad povraćenim teritorijama vojsci Malija i drugih afričkim zemlja pripadnica Afričke unije, čiji vojnici su učestvovali u ovoj operaciji, takođe pokrenuvši u Savjetu bezbjednosti UN mogućnost formiranja mirovne misije UN u Maliju.

Lavrov: Francuska se u Maliju bori s onima koje je naoružavala u Libiji

"Francuska se u Maliju bori s onima koje je u Libiji naoružavala protiv Gadafijevog režima kršeći embargo Savjeta bezbjednosti UN-a", rekao je Lavrov u razgovoru za rusku televiziju objavljenom na krajnjem istoku, čije su djelove objavile i ruske novinske agencije.

Iste naoružane grupe bore se i u Siriji protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, dodao je ministar Lavrov.

"Rastužuje me što naši partneri ne mogu da prestanu da fiksiraju neke tačke na karti i da steknu širi uvid u situaciju u regionu", dodao je.

Francuska je intervenisala u Maliju na zahtjev vlasti u Bamaku, kao odgovor na islamističku ofanzivu prema jugu ove zemlje.

Sjever Malija je od početka 2012. pod kontrolom naoružanih džihadskih grupa, čime je postao glavna baza Al Kaide u islamskom Magrebu (AQMI).

Lavrov je već kritikovao dopremanje francuskog oružja pobunjenicima koji su se borili s režimom Moamera Gadafija, upozorivši na naopako "tumačenje" UN-ove rezolucije kojom se odobrava upotreba sile za zaštitu civilnog stanovništva.

Rusija, stalna članica Savjeta bezbjednosti UN-a, bila je suzdržana tokom glasanja o Libiji u martu 2011. koje je omogućilo međunarodne vazdušne udare na Gadafijeve snage i na kraju pad režima.

Moskva je poslije neumorno isticala da je obim NATO vazdušnih udara na libijska postrojenja izlazio iz okvira UN-ove rezolucije.

Bombaš samoubica napao kontrolni punkt na sjeveru Malija

Jedan malijski vojnik je ranjen u napadu bombaša-samoubice na kontrolni punkt na ulazu u Gao, najveći grad na sjeveru Malija, i to je drugi takav napad na istom mjestu u posljednja dva dana, rekli su danas zvaničnici i stanovnici.

Do napada je došlo sinoć, a jutros se na vrelom suncu mogao vidjeti torzo bombaša-samoubice, raznijetog u eksploziji, dok se njegova glava nalazila na gomilici pijeska u blizini.

Vojnici su primijetili bombaša i pripucali na njega, ali je on uspio da detonira pojas sa eksplozivom kojim je bio opasan. Na istom kontrolnom punktu se u petak ujutro dogodio još jedan samoubilački napad - čovek na motociklu digao je sebe u vazduh.

Vojska Malija je u vezi sinoćnjeg napada jedino saopštila da je napadač bio Arapin i, vjerovatno, član ekstremističke islamske organizacije Mudžao. Ta organizacija je zauzela Gao u aprilu 2012. godine i vladala je njime do dolaska malijskih i francuskih trupa krajem prošog mjeseca.

Zvaničnici vojske Malija kažu da se dio ekstremista povukao u pustinju dok je drugi, manji dio uspio da se infiltrira i krije među građanima.

U gradu Gao je prošle sedmice otkriven arsenal industrijskog eksploziva, što je pojačalo strahovanja od samoubilačkih napada. U međuvremenu, malijski vojnici se bore sa ekstremistima po pustinji, nadomak Gaoa, rekao je juče ministar odbrane ove sjvernoafričke zemlje u kojoj je Francuska vojno intervenisala protiv ekstremista.

Galerija

Preporučujemo za Vas