Ahmadinedžad: Pregovaraću sa SAD ako prestanu pritisci

"Vi prestanete da držite pištolj uperen u lice iranske nacije, a ja lično uđem u razgovore sa vama", rekao je Ahmadinedžad
0 komentar(a)
Mahmud Ahmadinedžad, Foto: Beta/AP
Mahmud Ahmadinedžad, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.02.2013. 13:54h

Predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da je spreman za direktne razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali pod uslovom da Vašington i Zapad prestanu da vrše pritisak na njegovu zemlju.

Zapad sumnjiči Iran da pod maskom mirnodopskog nuklearnog programa zapravo pokušava da napravi atomsko oružje

"Vi prestanete da držite pištolj uperen u lice iranske nacije, a ja lično uđem u razgovore sa vama", rekao je Ahmadinedžad na skupu u Teheranu kojim je obilježena 33. godišnjica islamske revolucije u Iranu.

Ahmadinedžad je dao ovakvu izjavu pošto je vrhovni iranski lider Ajatolah Ali Hamnei - čija je riječ posljednja u svim pitanjima od ključnog značaja za zemlju - praktično zatvorio vrata direktnim pregovorima sa Vašingtonom dokle god na snazi budu sankcije protiv Irana i druge mjere pritiska na tu zemlju.

Predsjednik države Mahmud Ahmadinedžad odlazi sa funkcije za nekoliko mjeseci, pa se njegova današnja izjava može tumačiti kao pokušaj ostavljanja utiska relevantnosti na političkoj sceni, ocjenjuje agencija Asošiejted pres.

Zapad sumnjiči Iran da pod maskom mirnodopskog nuklearnog programa zapravo pokušava da napravi atomsko oružje, dok Teheran uporno odbacuje takve tvrdnje.

Bonus video: