Gurbanguli "lebdi" iznad mladenaca

Portreti predsjednika Turkmenistana postaju nezaobilazan detalj na slikama sa vjenčanja
100 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2013. 09:31h

Kult ličnosti se ne stvara sam od sebe. To najbolje zna turkmenistanski predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov.

Građani Turkmenistana mogu svuda da vide portrete svog „zaštitnika“ - u školama, kancelarijama državnih ustanova, javnim mjestima, a često se mogu vidjeti na fasadama zgrada.

Međutim, otišlo se i korak dalje, pa se lik Berdimuhamedova pojavljuje i na fotografijama sa vjenčanja tamošnjeg stanovništva.

Postoje izvještaji da mladenci odnedavno nemaju izbora i da moraju u svoje slike sa vjenčanja da umetnu i portret predsjednika. Kako navodi dopisnik Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) iz Turkmenistana, s obzirom na to da u sali za vjenčanja i svadbe mora biti istaknut portret Berdimuhamedova, i mladenci imaju obavezu da se slikaju ispred te slike.

Nastavnici u školama čak moraju da skupljaju novac od učenika, kako bi stare portrete zamijenili novim

„Iskreno, ne znam je li obavezno slikati se ispred portreta predsjednika“, kazala je Merjen. „Ali kad vidim slike sa vjenčanja rođaka i prijatelja, tu je uvijek i portret predsjednika. Svi imaju sliku sa njim.“

Međutim, oni koji planiraju da se uskoro ožene/udaju mogu se makar tješiti time što neće morati da se slikaju ispred zastarjele slike pošto trenutno traje kampanja zamjene starih predsjednikovih portreta širom zemlje. Na novoj fotografiji, Berdimuhamedov je u plavom odijelu, ima crvenu kravatu i izgleda malo mlađe nego na staroj.

Kako dopisnici RFE/RL navode, nastavnici u školama moraju da skupljaju novac od učenika, kako bi stare portrete zamijenili novim. Jedna uramljena fotografija predsjednika škole košta najmanje 11 dolara.

Arslan (35) koji radi u privatnoj štampariji u Ašgabatu kazao je da se ti portreti mijenjaju gotovo svake godine.

„Više smo umorni od toga“, kazao je. „Prošle godine morali smo da sakupimo novac za dvije zamjene slika. Postoji portret predsjednika sa bijelim golubom i sa zelenim perom.“

Berdimuhamedovljev prethodnik, pokojni predsjednik Saparmurat Nijazov, bio je takođe poznat po kontroverznoj politici stvaranja kulta ličnosti. On je čak išao tako daleko da je mijenjao zvanična imena dana i mjeseci, pa je tako januar preimenovao u „turkmenbaši“ ili „otac Turkmena“, što je titula koju je bio dao sam sebi.

U poređenju sa tim, mnogi portrete Berdimuhamedova ne smatraju neobičnom pojavom.

Galerija

Bonus video: