Demonstracije u Indiji zbog poslanika optuženog za silovanje

Žrtva silovanja, ohrabrena gnijevom javnosti zbog nekažnjavanja seksualnih prestupnika, zatražila je novu istragu
0 komentar(a)
Indija, silovanje, protest, Foto: Beta/AP
Indija, silovanje, protest, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.02.2013. 08:32h

Indijske snage za razbijanje demonstracija ispalile su u petak vodeni top na nekoliko stotina demonstranata koji traže ostavku poslanika u državi Kerali zbog optužbi da je silovao učenicu od 17 godina.

Majka silovane djevojke je pisala lideru Kongresne partije, Sonji Gandi, zahtijevajući od nje da smijeni Kuriena

Demonstranti se peti dan za redom ne pomjeraju sa platoa ispred državne skupštine i traže ostavku P.J.Kuriena (72), zamjenika predsjednika Gornjeg doma parlamenta, koji je 2005. oslobođen optužbi za silovanje.

Žrtva silovanja, ohrabrena gnijevom javnosti zbog nekažnjavanja seksualnih prestupnika, zatražila je novu istragu.

Demonstranti su onemogućili održavanje sjednica, spjrečavajući poslanike da uđu u zgradu parlamenta.

"Ovo je sramota za Indiju i žene u ovoj zemlji da Kurien može da predsjedava sjednicom na kojoj se odlučuje o zakonu koji treba da štiti žene", rekao je lider Komunističke partije V.S. Ačutanandan.

Sramota za Kongresnu partiju

Ovaj slučaj je donio novo sramoćenje vladajućoj Kongresnoj partiji, koja je obećala strožu kaznenu politiku poslije brutalnog silovanja i prebijanja 23. godišnje Indijke koja je i preminula kasnije.

U Nju Delhiju je ranije sud pozvao na saslušanje poslanika federalne skupštine Mahabalu Mišru zbog optužbi da je naredio otmicu

Majka silovane djevojke je pisala lideru Kongresne partije, Sonji Gandi, zahtijevajući od nje da smijeni Kuriena, koji obavlja poslaničku funkciju u Kerali posljednjih 19 godina.

Kurien, međutim, tvrdi da su optužbe protiv njega dio "prljave medijske kampanje" njegovih političkih protivnika, prenosi AFP.

"Oslobođen sam optužbi pred Vrhovnim sudom i poslije tri policijske istrage", kaže indijski poslanik.

U Nju Delhiju je ranije sud pozvao na saslušanje poslanika federalne skupštine Mahabalu Mišru zbog optužbi da je naredio otmicu maloljetnice koja je kasnije silovana.

Mišra je ignorisao sve prethodne pozive suda, a izgleda da će to opet učiniti pošto je iz njegove kancelarije saopšteno da se on nalazi u gradu Alahabadu, gdje se održava vjerski festival na rijeci Gangu.

Bonus video: