SAD: Vođa Amiša osuđen na 15 godina zatvora

Mjulet je optužen da je predvodio kult i upražnajvao apsolutnu kontrolu u zasebnom amiškom naselju koje je osnovao prije dvije godine
80 pregleda 0 komentar(a)
Semjuel Mjulet, Foto: Beta/AP
Semjuel Mjulet, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.02.2013. 20:59h

Semjuel Mjulet, predvodnik neobičnih napada među Amišima sječenjem kose i brade, osuđen je danas u SAD na 15 godina zatvora.

Deset muškaraca i šest žena optuženi su prošle godine zbog pet napada u amiškoj zajednici u 2011. Vlasti su saopštile da su napadi bili osveta protiv Amiša koji su prkosili Semjuelu Mjuletu ili odbacivali njegov autoritarizam.

Mjulet je optužen da je predvodio kult i upražnajvao apsolutnu kontrolu u zasebnom amiškom naselju koje je osnovao prije dvije godine.

On je prije izricanja presude rekao da će, ako se njegova zajednica smatra kultom, preuzeti kazne za sve.

Danas su takođe određene kazne i za preostalih 15 članova Mjuletove grupe. Oni su dobili zatvorske kazne od jedne do sedam godina.

Amiši veruju da Biblija nalaže ženama da imaju dugu kosu, a muškarcima da imaju brade kada se vjenčaju, pa se stoga sječenje kose i brade smatra neprihvatljivim napadom.

Osuđeni Amiši su optuženi za zločin iz mržnje pošto su tužioci obrazložili da su u ovom neobičnom slučaju sukoba među Amišima vjerske razlike razrješavane napadom.

Tužioci su tražili doživotnu kaznu zatvora za Mjuleta, dok je odbrana tražila najviše dvije godine zatvora.

Devet od 10 osuđenih mušakaraca su bili u pritvori do izricanja presude, a šest žena, koje sve imaju djecu, bile su puštene uz kauciju.

Bonus video: