FATVA ZA UBISTVO

Egipat: Ekstremni islamisti fatvom zatražili smrt opozicionara

Nekoliko ekstremnih muslimanskih sveštenika fatvama zatražilo smrt egipatskih opozicionih lidera. Pojačano obezbjeđenje ispred kuća vođa opozicije
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2013. 11:44h

Obezbjeđenje egipatskih opozicionih lidera je pojačano zbog fatvi kojima je nekoliko ekstremnih muslimanskih sveštenika zatražilo njihovu smrt.

Te fatve su izazvale strahovanje da bi i u Egiptu mogla da se ponove zbivanja u Tunisu gde je ubijen opozicioni vođa Šokri Belaid.

Egipatski premijer i vodeća stranka - Muslimanska braća, osudili su fatve, a glavni tužilac pokrenuo je istragu djelovanja jednog od sveštenika.

Ubistvo opozicionog lidera Tunisa i fatve u Egiptu izazvali su proteste u obje zemlje i zabrinutost da bi vjerski ekstremisti mogli da počnu da ubijaju one koji kritikuju islamističku vlast.

U Egiptu su ekstremisti gnjevno reagovali na proteste protiv islamističkog predsjednika Muhameda Mursija krajem januara, a čak su i državni zvaničnici nazvali demonstrante huliganima i kriminalcima i optužili opozicione političare da odobravaju i čak podstiču nasilje da bi oslabili Mursija.

Istim rječnikom je nekoliko poznatih ekstremnih sveštenika prošle nedjelje proglasilo da kažnjavanje po islamskom zakonu može da se primijeni na demonstrante i opozicione vođe, a kazne uključuju smrt, raspinjanje i odsijecanje udova.

Poslije kritika upućenih vladi što ne reaguje na pozive na ubijanje opozicionih vođa, premijer Hešam Kandil danas je upozorio da bi takvi pozivi mogli da dovedu do "podjela i do nemira".

"Ekstremistički pozivi nisu povezani s islamom. Egipatski narod je imao veličanstvenu januarsku revoluciju da bi uspostavio demokratsko društvo gdje prevladava dijalog, a ne ubijanje", rekao je Kandil, prenosi državna novinska agencija MENA.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova general Hani Abdel Latif rekao je da će bezbjednosne snage pojačati patrole uz kuće opozicionih vođa.

Preporučujemo za Vas