Egipat: Ekstremni islamisti fatvom zatražili smrt opozicionara

Nekoliko ekstremnih muslimanskih sveštenika fatvama zatražilo smrt egipatskih opozicionih lidera. Pojačano obezbjeđenje ispred kuća vođa opozicije
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2013. 11:44h

Obezbjeđenje egipatskih opozicionih lidera je pojačano zbog fatvi kojima je nekoliko ekstremnih muslimanskih sveštenika zatražilo njihovu smrt.

Te fatve su izazvale strahovanje da bi i u Egiptu mogla da se ponove zbivanja u Tunisu gde je ubijen opozicioni vođa Šokri Belaid.

Egipatski premijer i vodeća stranka - Muslimanska braća, osudili su fatve, a glavni tužilac pokrenuo je istragu djelovanja jednog od sveštenika.

Ubistvo opozicionog lidera Tunisa i fatve u Egiptu izazvali su proteste u obje zemlje i zabrinutost da bi vjerski ekstremisti mogli da počnu da ubijaju one koji kritikuju islamističku vlast.

U Egiptu su ekstremisti gnjevno reagovali na proteste protiv islamističkog predsjednika Muhameda Mursija krajem januara, a čak su i državni zvaničnici nazvali demonstrante huliganima i kriminalcima i optužili opozicione političare da odobravaju i čak podstiču nasilje da bi oslabili Mursija.

Istim rječnikom je nekoliko poznatih ekstremnih sveštenika prošle nedjelje proglasilo da kažnjavanje po islamskom zakonu može da se primijeni na demonstrante i opozicione vođe, a kazne uključuju smrt, raspinjanje i odsijecanje udova.

Poslije kritika upućenih vladi što ne reaguje na pozive na ubijanje opozicionih vođa, premijer Hešam Kandil danas je upozorio da bi takvi pozivi mogli da dovedu do "podjela i do nemira".

"Ekstremistički pozivi nisu povezani s islamom. Egipatski narod je imao veličanstvenu januarsku revoluciju da bi uspostavio demokratsko društvo gdje prevladava dijalog, a ne ubijanje", rekao je Kandil, prenosi državna novinska agencija MENA.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova general Hani Abdel Latif rekao je da će bezbjednosne snage pojačati patrole uz kuće opozicionih vođa.

Bonus video: