Mali: Francuska vojska se povlači iz Timbuktua

Postoji rizik "zaostalih terorista" koji su se pomiješali sa lokalnim stanovništvom, kazao je portparol francuske vojske Tieri Burkhard
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2013. 21:27h

Francuske snage počele su danas da se povlače iz Timbuktua pošto smatraju da su obezbijedile taj grad i krenule da pojačavaju svoje snage u sjevernijem gradu Malija u potrazi za islamističkim ekstremistima.

Portparol francuske vojske Tieri Burkhard rekao je danas da je operacija obezbjeđenja grada Gao, na sjeveru Malija, još u toku, skoro dvije nedjelje od kada su francuske i malijske trupe ušle u tu oblast.

Postoji rizik "zaostalih terorista" koji su se pomiješali sa lokalnim stanovništvom, rekao je Burkhard.

Novi sukobi su izbili u okolini grada Gao, što dovodi u pitanje koliko čvrsto francuska vojska drži tu stratešku oblast

Novi sukobi su izbili u okolini grada Gao, što dovodi u pitanje koliko čvrsto francuska vojska drži tu stratešku oblast, a ekstremisti su u utorak gađali francuske vojnike raketnim bacačima.

Francuska je počela vojnu operaciju u Maliju 11. januara da pomogne vladi te zemlje da povrati kontrolu nad dijelom svoje teritorije na sjeveru koju su zauzeli islamistički ekstremisti.

Ekstremisti koji su više mjeseci držali sjever zemlje gdje su vladali pod svojim strogim islamističkim pravilima prošlog mjeseca krenuli su u ofanzivu ka jugu i glavnom gradu.

Francuski vojnici danas su počeli povlačenje iz Timbuktua. Očevici javljaju da se vidi kako tovare artiljeriju na tegljače da ih prevezu preko rijeke Niger. Manji konvoji vojnih vozila čekaju za tegljač da ih preveze.

Stanovništvo Timbuktua je zabrinuto da će odlazak francuskih vojnika otvoriti mogućnost islamistima da se vrate.

Poglavica iz sela blizu Timbuktua rekao je da je zabrinut što Francuzi odlaze odmah.

"Mislimo da je suviše rano da odu jer islamisti nisu sasvim otišli iz grada. Neki od njih su samo obrijali glave i utopili se u stanovništvo. Prije nego što odu Francuzi treba da se uvjere da je bezbjednost osigurana", rekao je on.

Francuzi kažu da su oni tu završili svoju misiju.

"Uspjeli smo da predamo većinu naših odgovornosti malijskoj vojsci i sada će oni preuzeti svoje dužnosti", rekao je zvaničnik koji je uključen u francusku operaciju.

On je rekao da će neke francuske snage ostati, ali i dodao da ne mogu tu da ostanu beskonačno.

Francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je da bi Francuska mogla da počne povlačenje svojih 4.000 vojnika iz Malija već u martu. To je danas potvrdio i ministar vanjskih poslova Loran Fabijus.

Francuska je juče zatražila od Savjeta bezbjednosti UN da razmotri mogućnost uspostavljanja mirovne operacije Ujedinjenih nacija u Maliju.

Galerija

Bonus video: