Ruski avioni ušli u vazdušni prostor spornih ostrva, Japan podigao lovačke avione

Rusija, koja ove nedjelje izvodi vojne manevre oko spornih Kurilskih ostrva, negira da je došlo do takvog upada
12 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2013. 16:36h

Dva ruska borbena aviona nakratko su danas ušla u vazdušni prostor u blizini spornih ostrva sjeverno od Hokaida, zbog čega je Japan podigao lovačke avione.

Ministarstvo vanjskih poslova u Tokiju saopštilo je da je uložilo protest Moskvi.

Rusija, koja ove nedjelje izvodi vojne manevre oko spornih Kurilskih ostrva, negira da je došlo do takvog upada.

U Japanu se danas održava "Dan Sjevernih teritorija" kad se tradicionalno održavaju skupovi i traži vraćanje spornih južnih Kurilskih ostrva koja Japanci zovu Sjeverne teritorije, prenio je Rojters.

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je danas na jednom skupu da želi da pronađe "obostrano prihvatljivo rješenje" za decenije star teritorijalni spor s Rusijom i potpiše dugo vremena odlagani mirovni ugovor s Moskvom.

"U telefonskom razgovoru, rekao sam predsjedniku Putinu da ću učiniti napor da pronađem obostrano prihvatljivo rješenje kako bi se konačno riješilo pitanje Sjevernih teritorija", rekao je Abe

"U telefonskom razgovoru, rekao sam predsjedniku Putinu da ću učiniti napor da pronađem obostrano prihvatljivo rješenje kako bi se konačno riješilo pitanje Sjevernih teritorija", rekao je Abe na skupu u Tokiju sa oko 2.000 bivših stanovnika ostrva i njihovih potomaka.

Očekuje se da će bivši japanski premijer Joširo Mori posjetiti Moskvu kasnije ovog mjeseca radi razgovora o teritorijalnom sporu.

Rusija je danas odmah negirala da su njeni borbeni avioni ušli u japanski vazdušni prostor.

"Letovi vojnih aviona se izvode striktno u skladu sa međunarodnim propisima o vazdušnom prostoru i oni ne prelaze granice drugih zemalja", rekao je predstavnik ministarstva odbrane u Moskvi Aleksandar Gordejev agenciji Interfaks.

Sovjetske jedinice su zauzele južna Kurilska ostrva, koja se protežu u bogatom ribarskom području sjeverno od ostrva Hokaida, posljednjih dana Drugog svjetskog rata i otjerale japanske stanovnike.

Ostrva su kasnije naselili Rusi ali su ona ostala siromašniji i nerazvijeniji dio zemlje.

Iznenadni dolazak ruskog premijera Dmitrija Medvedeva na ostrva u julu izazvao je proteste Tokija.

Galerija

Bonus video: