Tunis na pragu građanskog rata?

Zbog ubistva opozicionog lidera na ulicama tuniskih gradova ponovo protesti, najžešći od promjene vlasti prije više od dvije godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2013. 12:36h

Nema mira u Tunisu ni dvije godine nakon promjene vlasti. Ubistvo opozicionog lidera Šokrija Belaida izaziva žestoke proteste. Strahuje se da Tunisu prijeti građanski rat. Premijer Hamadi Džebali najavljuje tehnokratsku vladu koja će voditi državne poslove do izbora.

Na ulicama tuniskih gradova ponovo protesti, najžešći od promjene vlasti prije više od dvije godine, zbog ubistva opozicionog lidera.

Na Šokrija Belaida, žestokog kritičara vlasti, pucano je ispred njegove kuće, a Belaidovi bliski saradnici za ubistvo optužuju islamiste na vlasti.

Ubijeni opozicioni lider Šokri Belaid na jednom od protesta 2010.

Sociolog Salem Abijad kaže da je to "političko ubistvo prava katastrofa" za Tunis. "To nije samo atentat, to je napad na Tunis. Ovo nasilje bi moglo da uvede zemlju u građanski rat", ocjenjuje Salem.

U većini gradova gdje se protestovalo napadnute su prostorije vladajuće islamističke partije Enada.

Premijer Tunisa Hamadi Džebali najavljuje raspuštanje postojeće vlade i formiranje tehnokratske. "Tehnokrate neće pripadati nijednoj partiji i služiće zemlji. Imaće zadatak da vode zemlju do izbora koji će biti održani što je prije moguće", objašnjava Džebali.

Neslaganja u Tunisu potiču najviše od strahovanja sekularista da islamisti koriste vlast da nametnu religiozna pravila ponašanja u društvu, a od islamističkog uticaja strahuju i na zapadu.

Zbog političke krize, Tunis ne može da oporavi ni ekonomiju i postigne bolji životni standard kojem su se nadali Tunižani poslije zbacivanja prethodne vlasti.

Galerija

Bonus video: