Ahmedinedžad: Spremni smo za uništenje Izraela

Iranski narod je spreman da uništi Izrael, rekao je sinoć iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad na marginama samita Organizacije islamske saradnje (OIS) u Kairu
6 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2013. 09:41h

"Iranski narod spreman je da maršira na Izrael kako bi ga uništio, ukoliko krene u avanturu napada protiv Irana. Cionisti se nadaju da će napasti Iran, ali se plaše iranskog reagovanja i posljedica ukoliko dođe do ovog napada. Naše snage mogu da odbace agresora i natjeraju ga da ispašta zbog svojih postupaka", rekao je Ahmedinedžad, a prenose egipatski mediji.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas, koji je prisustvovao samitu Organizacije islamske saradnje u Kairu, zahvalio je Ahmedinedžadu za podršku palestinskom narodu.

Uprkos sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Iranu zbog sporne namjene nuklearnog programa Ahmadinedžad se ponudio da pomogne oslabljenoj egipatskoj ekonomiji.

Ahmadinedžad je prvi iranski vođa koji je posjetio Egipat u posljednjih 30 godina. Njegov dolazak pokušaj je egipatskog predsjednika Muhameda Morsija da oživi zahladnjele odnose s tom regionalnom silom.

Uhapšen "bacač" cipele na Ahmadinedžada

Cipela koju je jedan demonstrant u Kairu iz protesta bacio prema Ahmadinedžadu, nije pogodila iranskog čelnika, a Ahmadinedžad je ubrzano napustio džamiju al-Hussein, gdje se nalazio, prenosi AP.

Pripadnici osiguranja medijima su rekli da je demonstrant, za kojeg vjeruju da je Sirijac, uhapšen i da ga je policija odvela s mjesta događaja.

Ispred navedene džamije okupilo se mnoštvo sunitskih demonstranata, zbog podrške koju Iran daje režimu Bašara al-Asada u Siriji. Kasnije su anti-iranski demonstranti podigli svoje cipele i blokirali ulaz u džamiju Al-Azhar, gdje se Ahmadinedžad sastao s prominentnim sunitskim imamom.

Mahati prema nekome cipelom u arapskom svijetu se doživljava kao težak oblik pokazivanja nepoštovanja prema osobi, a bacanje cipele na nekoga, još je gori čin nepoštovanja.

Galerija

Bonus video: