UN razmatra mogućnost razmještanja mirovnih snaga u Maliju

"Najprije je potrebno odobriti jednogodišnji mandat, ali vrlo je vjerovatno da se politički problemi između plemena Tuarega i Bamaka neće riješiti u tom vremenskom razdoblju"
1 komentar(a)
Mali, francuska vojska, Foto: Beta/AP
Mali, francuska vojska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.02.2013. 16:17h

Ujedinjene nacije (UN) razmatraju mogućnost razmještanja mirovnih snaga u Maliju, ali će se to moći realizovati tek nakon završetka francuske vojne ofanzive i višemjesečnih priprema.

UN mora da obavi temeljite pripreme za višegodišinji boravak svojih mirovnih vojnih snaga u Maliju, smatra neimenovani diplomata.

"Najprije je potrebno odobriti jednogodišnji mandat, ali vrlo je vjerovatno da se politički problemi između plemena Tuarega i Bamaka neće riješiti u tom vremenskom razdoblju", kazao je isti izvor.

Zamišljeno je da se pod UN-ovom zastavom okupe sve ili dio afričkih vojnih snaga koje čine međunarodnu misiju podrške Maliju - AFISMA, čije je djelovanje odobreno rezolucijom 2085 Savjeta bezbjednosti UN u decembru, a do sada je čini 6.000 vojnika.

No, za preduzimanje daljih koraka biće potrebna nova rezolucija Savjeta bezbjednosti, pristanak afričkih partnera, kao i višenedjeljna logistička priprema.

Bonus video: