Iran: Tužilac Mortazavi, "krvnik novinara", pušten iz pritvora

Tajming Mortazavijevog hapšenja sugeriše da je Ahmadinedžad izgubio naklonost najmoćnijeg iranskog čelnika, ajatolaha Ali Hameneija
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2013. 15:21h

Ozloglašeni teheranski tužilac Said Mortazavi, poznat kao "Krvnik novinara" zbog mučenja i ubistava političkih zatvorenika i novinara, pušten je danas iz pritvora, dva dana nakon što je uhapšen bez obrazloženja, izvijestila je državna novinska agencija IRNA.

Bivši tužilac je uhapšen nedugo nakon što je njegov politički saveznik, predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, javno optužio porodicu predsjednika parlamenta Alija Laridžanija da pokušava da koristi svoj uticaj za finansijsku dobit.

Kabinet tužioca nije ponudio nikakvo obrazloženje za Mortazavijevo hapšenje, ali njegov tajming sugeriše da je povezano sa optužbama za korupciju i najnoviji je pokazatelj da je Ahmadinedžad izgubio naklonost najmoćnijeg iranskog čelnika, vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hameneija, ocjenjuje Rojters.

Danas je državna novinska agencija IRNA izvijestila da je Mortazavi pušten iz zatvora, pozivajući se na anonimne izvore.

Galerija

Bonus video: