Najmanje pet osoba nastradalo u zemljotresu na Solomonskim ostrvima

Snažan potres je izazvao cunami sa poplavnim talasom manjim od jednom metra
63 pregleda 0 komentar(a)
zemljotres, Solomonska ostrva, Foto: Maps.google.rs
zemljotres, Solomonska ostrva, Foto: Maps.google.rs
Ažurirano: 06.02.2013. 12:51h

Najmanje pet osoba, uključujući jedno dijete, poginulo je u snažnom zemljotresu, jačine osam stepeni po Rihteru, koji je noćas izazvao i slabiji cunami na Solomonskim ostrvima.

"Imamo pet mrtvih i troje povređenih. Među žrtvama su jedno dijete, tri starije žene i stariji muškarac", rekla je medicinska sestra u bolnici u gradu Lati na ostrvu Santa Kruz.

Kabinet premijera Solomonskih ostrva Gordona Darsije Lile saopštio je da je cunami pogodio četiri sela na tom ostrvu.

"Posljednji izvještaj govori da je između 60 i 70 kuća uništeno u talasima koji su pogodili najmanje četiri sela na Santa Kruzu", rekao je portparol premijera Džordž Herming u izjavi AFP-u.On je dodao i da vlasti pokušavaju da ustanove razmjere štete, a da je komunikacija sa tim ostrvom otežana.

Na desetine kuća je ili u potpunosti uništeno ili oštećeno u zemljotresu u selima koja su sravnjena sa zemljom

Na desetine kuća je ili u potpunosti uništeno ili oštećeno u zemljotresu u selima koja su sravnjena sa zemljom.

Snažan potres je izazvao cunami sa poplavnim talasom manjim od jednom metra. Cunami je došao do Solomonskih ostrva, zatim ostrvskih država Vanuatu i Nove Kaledonije prije nego što je izdato u cijelom regionu upozorenje na cunami.

Sirene za uzbunu mogle su se čuti na i Fidžiju, dok su u pripravnosti bile vlasti u Japanu, ali do te zemlje su došli tek malo viši talasi.

Pacifički centar za cunami je ukinuo uzbunu dva sata poslije zemljotresa čiji je epicentar bio je kod ostrva Santa Kruz.

Kancelarija UN za koordiniranje humanitarne pomoći saopštila je da je poplavni talas ušao na kopno nekih 500 metara na ostrvo Santa Kruz, gdje je najgore prošao grad Lata, čija aerodromska pista je poplavljena, a kuće u nekoliko sela uništene.

Američki Geološki institut je naveo da je ostrvo Santa Kruz pogodila prošle sedmice serija potresa, na dubini od 29 kilometara.Tada je registrovano oko 20 potresa, uključujući i jedan od 6.6 stepeni po Rihteru. Zemljotres jačine 8 stepeni je 2007. godine na Solomonskim ostrvima usmrtio najmanje 52 ljudi i ostavio hiljade bez krova na glavom.

Solomonska ostrva su dio tzv. "Vatrenog pojasa", zone tektonske aktivnosti u Tihom okeanu.

Bonus video: