Policajac u Kini otpušten zbog posjedovanja 192 kuće

Džao je čak bio pod partijskom istragom ali je oslobođen i zadržao je svoje javne funkcije
1 komentar(a)
kineska policija, Foto: Theepochtimes.com
kineska policija, Foto: Theepochtimes.com
Ažurirano: 06.02.2013. 13:07h

Šef policije jednog grada na jugu Kine otpušten je iz službe posle napisa u medijima da ima najmanje 192 kuće i lažnu ličnu kartu, što je izazvalo oštro negodovanje građana na internetu.

Džao Haibin je udaljen iz državnih službi zbog "angažovanja u poslovnim dogovorima, uz korišćenje lažne lične karte", objavila je agencija Sinhua navodeći saopštenje vlasti grada Lufenga u južnoj provinciju Guangdong.

Vlasti su odlučile da sprovedu sveobuhvatnu istragu o "problemima na koje su ukazali mediji", navela je agencija.

Vlasti su odlučile da sprovedu sveobuhvatnu istragu o "problemima na koje su ukazali mediji"

Džao, viši policijski oficir i partijski sekretar lokalnog okruga, dospeo je juče na naslovne strane novina koje su objavile da ga je jedan biznismen optužio da je nagomilao 192 kuće u gradovima Huidžou, Šendženu i Džuhaiju.

Prema pisanju štampe, Džao je čak bio pod partijskom istragom ali je oslobođen i zadržao je svoje javne funkcije. On se, naime, branio da je vlasnik kuća njegov mlađi brat, poslovni čovjek, i da on samo "upravlja" imovinom u bratovo ime, prenio je AFP.

To je najnoviji slučaj u seriji izvještaja o zvaničnicima koji imaju više kuća na razna imena s lažnih ličnih karata i lažnih dozvola prebivališta.

Prošlog mjeseca je objavljeno da Gong Aiai, potpredsjednica banke u sjevernoj provinciji Šansi koja je i poslanik u lokalnoj skupštini, ima 41 kuću i objekat u Pekingu, vredne preko milijardu juana (160 miliona dolara) i još imovine u drugim gradovima.

Mediji su objavili da je ona koristila četiri različite dozvole prebivališta i tri lažne lične karte na koje je upisivala imovinu.

Ona je uhapšena u ponedjeljak pod sumnjom da je "falsifikovala zvanična dokumenta i pečate", javila je agencija Sinhua.

Taj slučaj je izazvao brojne kritike na kineskim društvenim mrežama zbog sve rasprostranjenijih zloupotreba vlasti i astronomskih cijena kuća koje su van domašaja prosječnog građanina.

Novi generalni sekretar partije Sji Đinping postavio je kao najvažniji zadatak borbu protiv rasprostranjene korupcije, za koju je rekao da predstavlja opasnost za opstanak partije na vlasti.

Bonus video: