SAD: Vlada po prvi put opravdava likvidacije svojih građana u inostranstvu

Naglašava se da SAD ne krše Ustav niti zakone ako ubiju američkog državljanina koji predstavlja neposrednu opasnost po državu
0 komentar(a)
bespilotna letjelica, Foto: Beta/AP
bespilotna letjelica, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.02.2013. 18:11h

SAD imaju pravo da u inostranstvu izvedu smrtonosnu napadačku akciju protiv američkog građanina ako je u pitanju pripadnik terorističke mreže al-Kaida, stoji u povjerljivom dokumentu američkog ministarstva pravosuđa, koji je danas objavio "NBC".

Taj dokument prvi put opravdava likvidacije američkih državljana, naročito u napadima bespilotnih letjelica, koju su pred sudovima osporile organizacije za zaštitu ljudskih prava.

U njemu se naglašava da SAD ne krše ni vlastiti Ustav ni savezne zakone ako ubiju američkog državljanina koji predstavlja neposrednu opasnost po SAD od nasilnog napada i ako ga nije moguće uhapsiti.

Američki savez za građanske slobode (ACLU) i Centar za odbranu ustavnih prava su tužili američku vladu pred sudovima nakon smrti radikalnog imama Anvara Al-Aulakija, američkog državljanina, i još dvojice Amerikanaca, ubijenih u napadu bespilotne letjelice u Jemenu 2011. godine.

Bonus video: