Kina pomoću zlata priprema likvidaciju dolara?

Kina pretapanjem svoje zlatne rezerve pretvara u male poluge od jednog kilograma, kako bi lansirala novu globalnu "zlatnu" valutu
61 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2013. 13:03h

Mnogi analitičari u posljednje vrijeme tvrde da će cijene zlata i razne spekulacije sa njime narušiti globalnu trgovinu i da će na kraju dovesti do kolapsa američkog dolara. Oni tvrde da nema sumnje da će američki dolar uskoro biti prošlost.

To je skoro izvjesno strateški plan novog, nedavno i pod pritiskom potpisanog trgovinskog sporazuma s Rusijom, Japanom, Čileom, Brazilom, Indijom i Iranom.

SAD će, tvrde ovi analitičari, biti nasilno izbačen od strane najvećih trgovinskih nacija u svijetu, a dolar će postepeno propadati. GATA (Gold Anti-Trust Action) sada procjenjuje da je 80% zlata, za koje investitori vjeruju da su raspoređeni i pohranjeni na njihovim računima, odavno nestalo i da je većina tog zlata vjerovatno završila u Kini.

Kina topi zlatne poluge

Kina ima ambiciozan plan pretapanja velikih zlatnih poluga u manje poluge od 1 kg. U pripremi je nešto što će poremetiti globalnu trgovinu, a sigurno i globalni bankarski sistem.

Veliki projekat prerade zlata ukazuje na to da Kina priprema novi sistem trgovinskog poravnavanja. Unutar tog procesa sigurno su ugrađeni novi temelji za mogući novi monetarni sistem baziran na zlatu, koji podržava trgovinske uplate.

U početku će biti korišten za trgovinu, a kasnije će se koristiti i u bankarstvu. Američke državne obveznice bazirane na dolaru biće odbačene u stranu i postepeno će postati sve manje atraktivne.

Mnogi vide ovaj kineski projekat kao preliminarni uvod u kolaps sistema zasnovanog na američkom dolaru. Kinezi povlače hiljade tona zlatnih poluga iz Londona, Njujorka i Švajcarske.

Oni tope poluge, više ih ne mjere u uncama (standardna težinska mjera za zlato i druge plemenite metale) nego u kilogramima. Veće poluge su smanjene na 1 kg i čuvaju se u Kini.

Nije poznato obavlja li se projekat pretapanja zlata u potpunosti u Kini ili i u nekim drugim zemljama, ali postoje pokazatelji koji daju do znanja da bi u projekat mogle mogle da budu uključene švajcarske topionice zlata, obzirom da imaju puno iskustva i kapaciteta.

Priču o pretapanju velikih kineskih poluga zlata potvrđuju i izvori iz Londona. Izgleda da je vrlo jasno da Kinezi pripremaju novi trgovinski sistem, koji se podudara s novim bankarskim sistemom svjetske rezervne valute.

Kinezi mogu da naprave značajan dio novih poluga težine 1 kg, koji bi bili na raspolaganju malim ulagačima i bogatim pojedincima u Kini. Oni će na ovaj način zaobići, a na kraju i odbaciti sistem američkih državnih obveznica kao osnovu bankarstva.

Dvije poruke su ovdje nepogrješive. Zapadni i britanski sistem, baziran na funtama i uncama, mogao bi u potpunosti da bude zamijenjen. No, možda je u kineski projekat uključeno i nešto veće.

Možda se formalna istraga o zlatnim polugama punjenim volframom ovako sprovodi na skriven način. Početkom 2010. godine, poluge punjene volframom postale se velika priča, koja je očito u velikoj mjeri uspješno zadržana u tajnosti. Svi tragovi ovakve potencijalne prevare su vodili do Fort Knoksa, poznatog američkog skladišta zlata.

Njemačka povlači svoje zlatne rezerve iz SAD-a

Strani mediji, ponajviše njemački, donijeli su vijest da je Bundesbanka započela a procesom vraćanja dijela njemačkog zlata pohranjenog u centralnim bankama Francuske i SAD-a.

Ovakav potez Centralne njemačke banke mogao bi izazvati lančanu reakciju kod drugih zemalja, koje svoje zlatne rezerve čuvaju u Londonu, Parizu i Njujorku, prokomentarisano je u pisanjima njemačkih medija. Za sada su to, osim Njemačke, učinile samo one zemlje koje imaju zategnute odnose sa SAD-om. Izgleda da i Njemačka kreće stopama Huga Čaveza.

Ukoliko ovo zaista postane svjetski trend, biće to dokaz da su SAD i Velika Britanija izgubile svoj kredibilitet u svijetu, stoji u analizi ovog poteza Njemačke banke. Za tržište zlata ovo mi moglo preći iz "financijskog blagostanja" u "psihološki raspad".

Ovo je velika pobjeda medija u Njemačkoj koji su izvršili jaki pritisak na Bundesbanku, da u zemlju vrati veliki dio svojih zlatnih rezervi pohranjenih u svijetu. Takođe, sada slijedi pritisak na Bundesbanku da dokaže da će ove zlatne rezerve zaista biti vraćene u zlatu. Izgleda da Njemačka više nema povjerenja u svoje partnere iz SAD-a, piše "Voice of Russia".

I Švajcarska pred povlačenjem zlatnih rezervi iz SAD-a?

Nakon što je 15. januara Bundesbanka objavila da dio njemačkog zlata povlači iz Njujorka, na isti čin se sprema i Švajcarska. Prema pisanju "Liberty Criera", četvorica poslanika švajcarskog parlamenta pokrenula su peticiju još u martu prošle godine, kojom su skupili 90.000 potpisa od potrebnih 100.000 da se zlato vrati u švajcarske trezore. Ukoliko ova grupa poslanika sakupi još 10.000 potrebnih potpisa, u Švajcarskoj će morati da se raspiše referendum oko pitanja povlačenja državnog zlata.

Osim pitanja povlačenja zlatnih rezervi, građani će takođe moći da odluče smije li Švajcarska da raprodaje svoje zlato. Švajcarska centralna banka ne želi da otkrije gdje skriva svoje zlatne rezerve, ali će i na to pitanje biti primorana da odgovori ukoliko se skupi tih dodatnih 10.000 potpisa.

Bonus video: