Iran predstavio novi borbeni avion domaće proizvodnje

BBC navodi da „kaher F313“ izgleda kao jeftina kopija američkog F22 i da su njegovi kapaciteti nepoznati
67 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2013. 16:31h

Iran je juče predstavio novi borbeni avion domaće proizvodnje, „kaher F313“ (Qaher-osvajač) , za koji zvaničnici kažu da može da izbjegne radar.

Predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je rekao da je avion „jedan od najnaprednijih u svijetu“, istakavši da je „cilj razvoja vojne sile iranske nacije...odvraćanje i odbrana“.

Šef države je još kazao da „kaher“ šalje „poruku mira“ uprkos agresivnom imenu.

To je najnoviji dizajn koji je iranska vojska proizvela od lansiranja „azarkaša“ (munje) 2007.

BBC navodi da „kaher F313“ izgleda kao jeftina kopija američkog F22 i da su njegovi kapaciteti nepoznati. Državna televizija nije prikazala ni polijetanje ni slijetanje novog aviona. Objavljene su fotografije aviona, za koji je ministar odbrane Ahmad Vahidi kazao da je napravljen od „modernog materijala” i da ima mali radarski otisak.

Iranu je i te kako potrebna obnova zastarjele flote. Rat protiv Iraka 1980-1988. je znatno podrio iranski vazduhoplovni arsenal aviona američke proizvodnje.

Oštećeni avioni su iskorišteni za rezervne djelove a neki (poput „nortropa F-5s) su pretvoreni u novu generaciju aviona, kao što je „azarkaš“. Ni njihov kapacitet nije poznat s obzirom na to da nisi viđeni u pravoj akciji.

Iran je pod oštrim sankcijama od rata sa Irakom i nije mu dozvoljena nabavka nove opreme ili rezervnih djelova za svoju flotu. Kupovina ruskih ili kineskih borbenih aviona nije opcija za Iran zbog novih sankcija nametnutih zbog kontroverznog nuklearnog programa Islamske Republike.A

Ceremonija predstavljanja letjelice se podudarila sa 34. godišnjicom revolucije 1979, u kojoj je šaha zamijenio islamski režim.

Galerija

Bonus video: