Malala Jusafzai nominovana za Nobelovu nagradu

Malalu su talibani upucali u glavu dok je ulazila u školski autobus 9. oktobra, jer se zalaže za pravo pakistanskih djevojčica na obrazovanje
1 komentar(a)
Malala, Foto: Dailymail.co.uk
Malala, Foto: Dailymail.co.uk
Ažurirano: 01.02.2013. 16:02h

Malala Jusafzai (15), pakistanska tinejdžerka aktivistkinja koju su talibani ranili u glavu prošle godine, nominovana je za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

Ona je postala simbol protivljenja talibanskom ekstremizmu

Rok za nominacije za Nobelovu nagradu ističe 1. februara, a među nominovanima su i aktivisti iz bivšeg istočnog bloka, javila je agencija AFP.

Iako će se ime dobitnika ovogodišnje nagrade saznati tek početkom oktobra, uveliko se spekuliše o eventualnom laureatu.

Malalu su talibani upucali u glavu dok je ulazila u školski autobus 9. oktobra, jer se zalaže za pravo pakistanskih djevojčica na obrazovanje.

Ona je postala simbol protivljenja talibanskom ekstremizmu i njihovim strogim tumačenjima šerijatskog zakona.

Agenda mira i konflikata

Šef istraživačkog instituta za mir u Oslu Kristijan Berg Harpviken rekao je da bi nagrada za Malalu ne samo došla u pravo vrijeme, već bi i "postavila djecu i obrazovanje u agendu mira i konflikata".

Poznato je da su francuski, kanadski i norveški poslanici i to svako za sebe, nominovali Malalu

Ostali nominovani, čija se imena znaju, su borci za ljudska prava, uključujući bjeloruskog aktivistu Aleša Beljatskog, koji se trenutno nalazi u zatvoru i Ruskinja Ljudmila Aleksejeva.

Na hiljade ljudi ima pravo da nominuje kandidate za Nobelovu nagradu za mir, uključujući bivše dobitnike, članove parlamenata i vlada širom svijeta, pojedine univerzitetske profesore i pripadnike određenih međunarodnih organizacija.

Njima je dozvoljeno da otkriju ime onih koje su nominovali.

Poznato je da su francuski, kanadski i norveški poslanici i to svako za sebe, nominovali Malalu.

Ostali nominovani

Beljatskog i Aleksejevu su nominovala dvojica norveških poslanika.

Nobelova nagrada dodeljuje se od 1901, svake godine, na dan smrti švedskog pronalazača

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade je istakao da nominacije ne bi trebalo da budu tumačene kao bilo kakva vrsta njihovog odobravanja.

U prošlosti se događalo da su čak i Adolf Hitler, Jozef Staljin i Benito Musolini bili nominovani za tu nagradu. Dobitnik Nobelove nagrade za mir biće saopšten početkom oktobra, a uručivanje nagrade biće na zvaničnoj ceremoniji u Oslu, 10. decembra.

Nobelova nagrada dodeljuje se od 1901, svake godine, na dan smrti švedskog pronalazača i fabrikanta Alfreda Nobela.

Bonus video: