Obama: Državljanstvo za 11 miliona ilegalnih imigranata

Obama se zalaže da se imigrantima bez dokumenata omogući otvaranje mogućnosti dobijanja američkog državljanstva ukoliko prođu provjere koje se tiču nacionalne bezbjednost
1 komentar(a)
Obama, Foto: Rojters
Obama, Foto: Rojters
Ažurirano: 31.01.2013. 18:03h

Predsjednik SAD, Barak Obama, odbacio je danas pritužbe republikanaca na njegov predlog reforme imigracionog sistema, izražavajući uvjerenje da bi dogovor oko ovog pitanja mogao da bude postignut bar do kraja tekuće godine, ako ne i u njenoj prvoj polovini.

Obama je u intervjuu za dve američke TV mreže na španskom jeziku, promovisao svoj program otvaranja puta za 11 miliona ilegalnih imigranata da dobiju američko državljanstvo, nakon što je grupa od osam senatora, među kojima ima i republikanaca i demokrata, iznijela svoj plan reforme imigracione politike, prenosi Rojters.

Američki predsjednik je svoje principe za rješavanje pitanja imigranata prethodno iznio u utorak, u Las Vegasu. Put za dobijanje državljanstva koji on predlaže je brži od onog koji predlaže pomenuta grupa senatora.

U Obaminom programu naglasak nije na bezbjednosti granica jer on smatra da je na tom planu, odnosno obezbjeđivanju granice sa Meksikom, već dosta urađeno - "više u posljednje četiri godine, nego u prethodnih 20".

"Već smo praktično uradili gotovo sve što su republikanci tražili da se uradi prije nekoliko godina kao preduslov za sveobuhvatnu imigracionu reformu", istakao je američki predsjednik.

Obama se zalaže da se imigrantima bez dokumenata omogući otvaranje mogućnosti dobijanja američkog državljanstva ukoliko prođu provjere koje se tiču nacionalne bezbjednost i njihove eventualne kriminalne prošlost, plate kazne i nauče engleski.

Pošto je godinama bila u zapećku, reforma imigracione politike odjednom djeluje ostvarivo. Naime, nakon što su ih građani hispanoameričkog porijekla "kaznili" na novembarskim izborima, republikanci su sada mnogo spremniji da prihvate reformu tog sektora.

Bonus video: