UN: Izrael mora da prekine naseljavanje palestinskih teritorija

"U skladu sa članom 49 četvrte Konvencije iz Ženeve, Izrael mora da prekine sve aktivnosti naseljavanja kolonija i to bez postavljanja ikakvih uslova..."
0 komentar(a)
Izrael, zid, Foto: Thevillager.com
Izrael, zid, Foto: Thevillager.com
Ažurirano: 31.01.2013. 16:14h

Nezavisni eksperti Savjeta UN za ljudska prava zatražili su od Izraela momentalan prekid naseljavanja palestinskih teritorija, dok je Jerusalim njihov izvještaj nazvao pristrasnim i ocijenio da ne doprinosi rješenju problema.

U izvještaju eksperata koje je angažovao Savjet UN za ljudska prava traži se i postepen odlazak svih izraelskih naseljenika.

"Brojna ljudska prava Palestinaca prekršena su na različite načine zbog postojanja tih naselja", navode eksperti u izvještaju.

"U skladu sa članom 49 četvrte Konvencije iz Ženeve, Izrael mora da prekine sve aktivnosti naseljavanja kolonija i to bez postavljanja ikakvih uslova. On mora odmah da pokrene proces povlačenja svih naseljenika sa okupiranih teritorija", ističe se u izvještaju.

S druge strane, izraelsko ministarstvo spoljnih poslova ocijenilo je da izvještaj nije objektivan i da neće pomoći rješenju sukoba između Izraelaca i Palestinaca. "Kontraproduktivne mjere kakav je i ovaj izvještaj samo će ugroziti napore za pronalaženje trajnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba", navodi se u saopštenju tog ministarstva.

"Na žalost, Savjet za ljudska prava ističe se jednostranim i sistematično pristrasnim pristupom Izraelu", navelo je izraelsko ministarstvo. "Jedini put za rješenje svih neriješenih pitanja između Izraela i Palestinaca, uključujući pitanje naselja, jesu direktni pregovori bez prethodnog uslovljavanja", poručilo je ministarstvo.

Ekspertski izvještaj će 18. marta biti dostavljen državama članicama Savjeta UN za ljudska prava kojih je 47. To tijelo angažovalo je "međunarodnu nezavisnu misiju za utvrđivanje činjeničnog stanja" koja je analizirala posljedice stvaranja izraelskih naselja na palestinskim teritorijama.

U misiji su tri ekspertinje, Francuskinja Kristina Šane, Pakistanka Asma Džahangir i Bocvanka Juniti Dau.

Izrael od marta 2012, kada je Savjet UN za ljudska prava odobrio mandat toj misiji, bojkotuje rad tog tijela.

U izvještaju se navodi i da su "kolonije izgrađene isključivo u korist izraelskih Jevreja", kao i da "naselja funkcionišu po sistemu potpune segregacije između izraelskih naseljenika i stanovništva na okupiranim teritorijama".

"Taj sistem segregacije postoji uz vojnu kontrolu i stroge mjere bezbjednosni na štetu prava palestinskog naroda", dodaje se u izvještaju.

Bonus video: