Američkom vojniku uspješno presađene obje ruke

Operacija je trajala 13 sati, i u njoj je učestvovalo 16 doktora iz oblasti plastične hirurgije, ortopedije i drugih disciplina
0 komentar(a)
Brendan Maroko, Foto: Reuters
Brendan Maroko, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2013. 11:46h

Penzionisani američki vojnik, kome su presađene obje ruke pošto je u bombaškom napadu u Iraku izgubio ruke i obje noge, poručio je po otpuštanju iz bolnice Džon Hopkins da je nestrpljiv da se vrati aktivnom životu.

Podoficir Brendan Maroko (26) sa Stejten Ajlanda, u državi Njujork, imao je prije šest sedmica uspješnu transplantaciju obje ruke u uglednoj bostonskoj bolnici.

"Smatram da sam dobio drugu šansu da počnem ispočetka“, rekao je Maroko na konferenciji za novinare.

"Radujem se svemu onome što sam želio da radim u protekle četiri godine".

Na vrhu njegove liste su plivanje, voženje automobila i kolica. Maroko je izgubio sva četiri ekstremita u jednom bombaškom napadu u Iraku 2009.

"Mrzjelo me je što nisam imao ruke", rekao je on.

"Pomirio sam se sa tim da nemam noge".

Ovakva operacija je rijetka, a ljekari su rekli za agenciju Rojters da je to bila prva uspješna procedura ove vrste obavljena u bolnici Džon Hopkins. Takođe, zvaničnici su objavili da je Maroko prvi američki vojnik u ratovima u Iraku i Avganistanu koji je preživio pošto je izgubio sve ekstremitete.

Endrju Li, doktor koji je bio na čelu transplantacionog tima, rekao je za Rojters da će proći nekoliko godina prije nego što se Markovi živci ne regenerišu i on povrati znatnu kontrolu nad svojim rukama.

Doktor Džejmi Šors, profesor plastične i rekonstruktivne hirurgije i član hirurškog tima, rekao je da je Maroko premašio očekivanja ljekara pronalazeći kreativne načine da upotrijebi nove ekstremitete. „Čak smo morali da ga obuzdavamo“, našalio se Šors.

Maroko se dovezao kolicima na konferenciju za novinare, tokom koje je nekoliko puta namještao kosu lijevom rukom.

Ljekari su saopštili da će Maroko svakog dana morati da provodi po šest sati na fizioterapiji.

Operacija je trajala 13 sati, i u njoj je učestvovalo 16 doktora iz oblasti plastične hirurgije, ortopedije i drugih disciplina, saopšteno je iz bolnice.

Bonus video: