Malala Jusafzai će dobiti titanijumski dio lobanje

Ljekari u Paksitanu su joj spasli život uklonivši dio lobanje, čime je smanjen pritisak na mozak, otekao od udarnog talasa
62 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2013. 20:16h

Malala Jusafzai, 15-godišnja Pakistanka poznata po svom zalaganju za obrazovanje djevojčica koja je preživjela napad talibana i postala simbol otpora muslimanskom ekstremizmu, uskoro će biti podvrgnuta operaciji u kojoj treba da joj budu rekonstruisani razbijena lobanja i oštećeni sluh.

Pakistanski ljekari su odstranjeni komad lobanje smestili u njen stomak, u nadi da će tkivo ostati živo

U narednih 10 dana Malala će otići na tročasovnu intervenciju tokom koje će preko velike rupe na njenoj lobanji biti pričvršćena titanijumska ploča, dok će joj u uho biti ugrađen kohlearni implant, kao zamjena za uništenu bubnu opnu.

Jusafzai je u oktobru prošle godine triput pogođena vatrenim oružjem iz neposredne blizine, a jedan metak je pogodio lijevu obrvu i prošao duž cijele glave. Sam metak nije oštetio lobanju, ali je udarni talas razbio najtanje kosti lobanje i oštetio meko tkivo vilice i vrata.

Titanijumska ploča prekriće otvorenu lobanju

Smanjen pritisak na mozak

Ljekari u Paksitanu su joj spasli život uklonivši dio lobanje, čime je smanjen pritisak na mozak, otekao od udarnog talasa. Poslije te intervencije je na njenoj lobanji ostala velika rupa, otprilike trećina površine, koja će sada biti pokrivena u hirurškoj intervenciji poznatoj kao kranioplastika.

U tročasovnoj operaciji će učestvovati 9 pripadnika medicinskog osoblja bolnice u Birmingemu

Pakistanski ljekari su odstranjeni komad lobanje smestili u njen stomak, u nadi da će tkivo ostati živo i da će moći da bude vraćeno na mjesto, ali Britanski hiruzi su odlučili da kost zamijene titanijumskom pločom.

Ploča debela 6 milimetara biće šrafovima pričvršćena uz lobanju, a zatim će preko nje ponovo biti rastegnuta i prišivana koža.

U tročasovnoj operaciji će učestvovati 9 pripadnika medicinskog osoblja bolnice u Birmingemu, od čega dva neurohirurga i konsultant za plastičnu hirurgiju i opekotine. Očekuje se da će se djevojčica poslije operacije brzo oporaviti.

Malala je postala simbol borbe za obrazovanje ženske djece u svijetu.

Galerija

Bonus video: