Kineski brodovi ušli u teritorijalne vode spornih ostrva

Japanski premijer Šinzo Abe juče je predložio održavanje samita čiji bi cilj bio da se smanje napetosti u regiji
79 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2013. 10:51h

Tri kineska broda ušla su danas u teritorijalne vode spornih ostrva pod upravom Japana, samo dan nakon prijedloga japanskog premijera da se organizuje samit s Kinezima čija bi svrha bila poboljšanje bilateralnih odnosa, izvijestio je zvanični Tokio.

Pripadnici japanske obalske straže objasnili su da su se kineski brodovi za pomorski nadzor oko podneva približili ostrvima Senkaku u Istočnom kineskom moru, na koje pravo polaže i Peking, koji ih naziva Diaoju.

Kineske vlasti tamo redovno šalju svoje brodove, a u posljednje vrijeme i aviona, naročito nakon što je Japan u septembru nacionalizovao tri od pet ostrva tog nenastanjenog arhipelaga, kupivši ih od vlasnika, jednog japanskog privatnog poduzetnika.

Teritorijalne razmirice između dviju susjednih zemalja od tada su se znatno pogoršale. Širom Kine organizovani su antijapanski protesti.

Japanski premijer Šinzo Abe juče je predložio održavanje samita čiji bi cilj bio da se smanje napetosti u regiji.

"Potrebno je obnoviti odnose s Kinom, a trebali bismo započeti s organizacijom kinesko-japanskog samita", kazao je juče šef japanske vlade u programu japanske televizije.

Galerija

Bonus video: