Džon Keri novi državni sekretar SAD

Imenovanje Kerija, obavljeno za samo nekoliko dana, dokaz je konsenzusa o ličnosti tog senatora koji je 28 godina proveo u gornjem domu Kongresa SAD
1 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2013. 08:05h

Američki Senat velikom većinom odobrio je imenovanje Džona Kerija (69) za šefa diplomatije SAD, koji je naslijedio Hilari Klinton poslije četiri godine.

Senat, čiji je glas nužan da se potvrde svi sekretari, sa 94 glasa za i tri protiv prihvatio je Džona Kerija, poslije povoljnog glasanja i u odboru.

Imenovanje Džona Kerija, obavljeno za samo nekoliko dana, dokaz je konsenzusa o ličnosti tog senatora koji je 28 godina proveo u gornjem domu Kongresa SAD.

Za demokrate imenovanje je priznanje za njihovog kandidata Kerija koji je 2004. izgubio na predsjedničkim izborima od republikanca Džordža Buša.

Taj nekadašnji junak iz Vijetnamskog rata pretvorio se u skeptika prema polici intervencionizma, a može se pohvaliti da ima "diplomatiju u krvi".

Vašington spekuliše o njenoj mogućoj kandidaturi 2016. za prvu predsjednicu SAD, ali ona kaže da za sada ne misli o tome, već želi da se odmori

Njegov put ide od Irana do Kine, preko izraelsko-palestinskog sukoba, do klimatskih promjena.

"Malo ko među predsjednicima ili premijerima ima toliko znanje i vještinu vanjske politike" kao Keri, pohvalio ga je predsjednik Obama imenujući ga 21. decembra.

Hilari Klinton (65), napušta funkciju u petak.

Vašington spekuliše o njenoj mogućoj kandidaturi za prvu predsjednicu SAD 2016. godine, ali ona kaže da - bar za sada - ne misli o tome, već želi da se odmori poslije četiri godine iscrpljujućeg krstarenja planetom.

Galerija

Bonus video: