Nakon tragedije u Brazilu: Tuga prerasta u gnijev

Nekoliko mrtvačkih sanduka, od kojih su mnogi bili prekriveni zastavama omiljenih fudbalskih klubova žrtava, bili su poređani u sportskoj hali
3 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2013. 08:28h

Članovi porodica 231 žrtve požara u brazilskom noćnom klubu tražili su juče odgovore kako je moglo da se desi da pogine toliko ljudi, dok je policija saslušavala vlasnika diskoteke i članove benda čiji je pirotehnički šou navodno izazvao tragediju.

Nekoliko mrtvačkih sanduka, od kojih su mnogi bili prekriveni zastavama omiljenih fudbalskih klubova žrtava, bili su poređani u sportskoj hali koja je pretvorena u privremenu kapelu, pošto se nesreća, jedna od najsmrtonosnijih ovog tipa u posljednjih 10 godina, desila u ranim jutarnjim satima u nedjelju.

Iako je prvobitno saopšteno da su poginule 233 osobe, broj je kasnije revidiran na 231, jer su se neka imena ponavljala. Od 82 osobe koje su hospitalizovane u Santa Mariji, gradu na jugu zemlje, najmanje 30 ih je u kritičnom stanju.

Dok su šokirani mještani prisustvovali nizu sahrana koje su počele juče prije zore, pažnja je počela da se usmjerava ka vjerovatnoj bujici policijskih istraga, tužbi i kontratužbi usmjerenih ka političarima i drugima.

„Ne možemo da vjerujemo u sposobnost opštine, ni policije, niti bilo koga ko dozvoljava da se žurka više hiljada ljudi održi pod ovakvim uslovima“, kazala je za Rojters Erika Veber koja je sa kćerkom išla na sahranu jednog od njenih drugova iz razreda.

Državna tužiteljka Valeska Agostini kazala je da su u pritvoru zbog saslušanja zadržani vlasnik kluba i članovi benda, ali da nije vjerovatno da će doći do hapšenja ili krivičnih tužbi prije nego što se završi istraga.

Gitarista benda Rodrigo Lemos Martins (32) sumnja da je njegova grupa odgovorna za požar. „Na plafonu je bilo mnogo žica, možda je došlo do kratkog spoja“, kazao je za lokalne novine.

Među poginulima je i harmonikaš benda Danilo Žakiz (30), dok je ostalih pet članova muzičke grupe uspjelo da se spasi.

Kako je naveo Rojters, čini se da će za požar biti više krivaca. Upotreba vatrometa u zatvorenom prostoru, prema riječima stručnjaka, predstavlja jasno kršenje bezbjednosnih normi, a svjedoci su ispričali da su izbacivači u početku sprečavali goste da izađu napolje jer su mislili da pokušavaju da pobjegnu i da ne plate račun.

U brazilskim restoranima i klubovima generalno se krši niz bezbjednosnih normi, pošto kontrola nije jednaka za sve, pa vlasnici često podmićuju inspekciju kako im ne bi zatvorila lokal.

Istraga o tragediji u klubu „Kis“ mogla bi potrajati godinama. Nakon slične nesreće koja se 2004. dogodila u jednom noćnom klubu u Argentini, kada su poginule 194 osobe, prošlo je više od šest godina prije nego što je sud za izazivanje požara proglasio krivim članove benda. Ta tragedija je takođe izazvala masovno nezadovoljstvo i gnjev prema političarima, što je dovelo do smjene gradonačelnika Buenos Ajresa.

Galerija

Bonus video: