Trupe Malija i Francuske zauzele Timbuktu

Trupe Francuske i Malija zauzele su danas grad Timbuktu, uporište radikalnih islamista, a francuski predsjednik Oland izjavio je da vojske dvije zemlje pobjeđuju ekstremiste koji kontrolišu sjever Malija
80 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2013. 20:02h

"Vojnici Francuske i Malija potpuno kontrolišu grad Timbuktu. Sve je pod kontrolom", izjavio je neimenovani izvor iz malijske vojske, a ove navode potvrdio je i gradonačelnik Timbuktua Halej Usmane, javila je agencija Frans pres.

Trupe predvođene francuskim snagama potpuno su opkolile ovaj pustinjski grad rano jutros i najprije zauzele aerodrom, a zatim spriječile islamiste da pobjegnu iz grada, uz podršku borbenih helikoptera.

Prije nego što su vojnici ušli u grad, islamisti su, kako se navodi, zapalili zgradu u kojoj se čuvaju drevni rukopisi od neprocenjive vrednosti, a zasad nije poznato kolika je šteta pričinjena u požaru.

U međuvremenu, francuski predsjednik je saopštio da malijske trupe, uz pomoć skoro 3.000 francuskih vojnika, pobjeđuju u bici za ponovno uspostavljanje kontrole na sjeveru zemlje.

Pobunjenici palili drevne spise dok su bježali iz Timbuktua

Islamisti u Timbuktuu, bježeći od združenih francuskih i malijskih vojnih snaga, zapalili su veliku biblioteku u tom gradu, u kojoj su se nalazilo preko 250.000 drevnih i neprocjenjivih rukopisa.

Malijska vojska, potpomognuta francuskim padobrancima, trebala bi uskoro da dođe do Timbuktua, pošto su francuske snage tokom noći zauzele prilaze gradu i aerodrom.

"Pobunjenici su zapalili skoro napravljeni Ahmed Baba institut", rekao je gradonačelnik Hale Osman, ali nije mogao da precizira kolika je ukupna šteta.

Prema Osmanovim riječima, dve zgrade biblioteke, u kojoj se nalaze neki rukopisi koji datiraju iz 13. vijeka, su zapaljene, kao i gradska vijećnica i kancelarija guvernera.

"Ovo su užasne vijesti. Rukopisi su ne samo dio istorijskog naslijeđa Malija, već cijelog sveta. Njihovim uništavanjem prijete cijelom svijetu. Moramo da ubijemo sve pobunjenike na sjeveru zemlje", rekao je ogorčeni gradonačelnik Timbuktua.

Sa takvim stavom se, po svoj prilici, slaže i malijska vojska koja se surovo obračunava sa zarobljenicima.

Direktor odsjeka za ljudska prava u Ujedinjenim nacijama Filip Bolopion kaže da ima mnogo dokaza o kršenju ljudskih prava i surovom tretmanu zarobljenih pobunjenika od strane malijske vojske.

Apelovao je na francuske snage da moraju da budu veoma oprezne sa pripadnicima malijske vojske i da ih "drže na oku".

"Bore se zajedno sa veoma osvetoljubivom vojskom i moraju da se potrude da se međunarodni principi sačuvaju kako se zlostavljanja i mučenja koja smo vidjeli proteklih dana ne bi desila ponovo", rekao je Bolopion.

"Nuvel opservater": Francuska u Maliju dobila bitku, ne i rat

Francuske i afričke snage u Maliju izvele uspješnu ofanzivu i otrgle velike gradove na sjeveru zemlje, Gao i Tombuktu, iz ruku islamističkih pobunjenika.

To je međutim samo jedna dobijena bitka pošto se rat nastavlja i najteže tek slijedi, a to je uspostavljanje kontrole nad ogromnom pustinjom, navode francuski mediji.

Kako danas navodi francuski list "Nuvel opservater" (Nouvel observateur), džihadisti nikada nisu imali mogućnosti da se suprotstave napredovanju moderne i dobro opremljene vojske, što je sada potvrđeno, i samo je pitanje vremena kada će pasti i treće uporište pobunjenika na krajnjem sjeveroistoku zemlje, Kidal.

To, međutim, ne znači i da je rat nad pobunjenicima dobijen, zato što sada, kada su se oni povukli iz gradova pred francuskom vojskom i snagama iz Nigera i Čada, slijedi najteži dio pošto je cilj džihadista da se zadrže što je duže moguće u pustinji koja se prostire na čak 220.000 kvadratnih kilometara.

Oni su brižljivo zgrnuli sve što su mogli: zalihe hrane, municije, goriva, ljekova, džipove i kamione, ukratko, sve ono što može da predstavlja dragojceno ratno blago, i sada se većinom kreću ka pustinji, dok neki idu ka Kidaju, a drugi možda u planine Taghaghar na krajnjem sjeveru.

Neki pobunjenici su čak morali da obriju bradu i da skinu odjeću džihadističkih boraca kako bi se utopili među lokalne stanovnike, a sve u cilju otpočinjanja gerilskih akcija i napada na logistički lanac dug stotine kilometara, iskorišćavajući pustinjsko prostranstvo za napade i povlačenje.

Kruna ovakvog "asimetričnog rata" vjerovatno će biti neki veliki napad, automobilom-bombom ili detonacijom bombaša-samoubice, u Bamaku, Gaou ili Tombuktuu, ocjenjuje "Nuvel opservater".

Francuzi dobro znaju da će borba koja slijedi biti teža i mnogo duža, a džihadisti će biti "u svom elementu", ali će, za razliku od situacije u Avganistanu, regularne snage moći da računaju na stanovništvo koje je neprijateljski nastrojeno prema fanaticima pod čijom je brutalnom okupacijom bilo više od godinu dana, zaključuje francuski list.

Galerija

Bonus video: