Zagrijavanje velikih gradova mijenja temperaturu na drugom kontinentu

Višak toplote nastao sagorijevanjem fosilnih goriva, mijenja modele cirkulisanja vazduha i dospijeva u vazdušne i okeanske struje
1 komentar(a)
Njujork, Foto: Topwalls.net
Njujork, Foto: Topwalls.net
Ažurirano: 28.01.2013. 09:01h

Energija koju oslobađaju veliki gradovi, a koja nastaje uglavnom kao posljedica sagorijevanja ugljenika i nafte, stvara višak toplote koji može da dospije u atmosferske struje i može uticati na temperature na mjestima udaljenim hiljadama kilometara, pokazala je studija, koju je objavio časopis "Nature Climate Change".

Takozvani višak toplote koji ispuštaju zgrade, automobili i drugi izvori u velikim gradovima na sjevernoj hemisferi može da uzrokuje topliju zimu u sjevernoj Aziji i sjevernim dijelovima Sjeverne Amerike, navodi se u studiji.

Taj rezultat razlikuje se od dosadašnjeg mišljenja da zgrade, ulice i trotoari u gradovima zadržavaju dnevnu toplinu i čine urbana područja toplijim od okolnih sela.

Umjesto toga, navode naučnici, višak toplote nastao sagorijevanjem fosilnih goriva, mijenja modele cirkulisanja vazduha i dospijeva u vazdušne i okeanske struje.

Osim toga, sagorijevanjem fosilnih goriva u atmosferu odlazi ugljen dioksid što doprinosi globalnom zagrijavanju.

Autor studije Aiksu Hu iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Koloradu tvrdi da višak toplote koji stvara takvo sagorijevanje u gradovima može da promijeni atmosferu i podigne ili snizi temperaturu na mnogo udaljenijem području.

Studija je pokazala da se neke udaljene lokacije zbog toga zagrijavaju za jedan stepen Celzijusa.

Ali neki dijelovi Evrope, kako se navodi u studiji objavljenoj u "Nature Climate Change", donekle se ohlade, posebno u jesen, zbog načina na koji ispuštena gradska toplota mijenja atmosferske struje.

Bonus video: