upozorili

Izrael prijeti preventivnim napadom zbog sirijskog oružja

Izrael duže vrijeme upozorava da bi sirijske vlasti, ugrožene građanskim ratom koji razara tu zemlju protekla 22 mjeseca, mogle da izgube kontrolu nad hemijskim oružjem
5 komentar(a)
Sirija, Foto: AP
Sirija, Foto: AP
Ažurirano: 22.02.2019. 09:52h

Izrael bi mogao da pokrene preventivni raketni napad kako bi spriječio da hemijsko oružje iz Sirije stigne do libanskog Hezbolaha ili drugih radikalnih grupa, upozorili su u nedjelju izraelski zvaničnici.

Izraelski zvaničnici su upozorili na opasnosti koje prijete toj zemlji od Sirije i Irana, a izraelska vojska pomerila je raketni odbrambeni sistem ka Haifi na sjeveru zemlje i granici sa Sirijom i Libanom.

Izrael duže vrijeme upozorava da bi sirijske vlasti, ugrožene građanskim ratom koji razara tu zemlju protekla 22 mjeseca, mogle da izgube kontrolu nad hemijskim oružjem. Potpredsjednik izraleske vlade Silvan Šalom izjavio je da su izraelski bezbjednosni zvaničnici prošle nedjelje održali vanredni sastanak na kojem su razgovarali o sirijskom hemijskom arsenalu.

Šalom je upozorio da bi prebacivanje tog oružja radikalnim grupama, posebno libanskom Hezbolahu, moglo da zahtijeva "drugačiji pristup situaciji, koji bi uključivao akciju". Upitan da li bi to moglo da podrazumijeva preventivni napad, taj zvaničnik je rekao: "Moraćemo da donesemo tu odluku".