EGIPAT OPET GORI

Novi bilans: U Port-Saidu poginula 31 osoba

U sukobu do kojeg je došlo juče, pošto je egipatski sud na smrt osudio 21 osobu koje su optužene za nasilje tokom fudbalske utakmice u februaru 2012. , u Port-Saidu stradala 31 osoba
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2013. 12:15h

Trideset jedna osoba je poginula u egipatskom gradu Port Saidu, tokom sukoba koji su izbili poslije izricanja smrtne kazne za 21 osobu zbog učestvovanja u neredima na fudbalskoj utakmici prošlog februara, novi je bilans žrtava koji je objavljen danas.

Do sukoba je došlo juče, pošto je egipatski sud na smrt osudio 21 osobu koje su optužene za nasilje tokom fudbalske utakmice u februaru 2012. godine u Port-Saidu, kada su stradale 74 osobe.

Demonstranti su pokušali da upadnu u zatvor, gdje su smješteni osuđeni, a napali su i policijske stanice. Među poginulima su i dva policajca, koji su stradali ispred zgrade zatvora.

U sukobima su poginuli i bivši golman "Al Masrija" Tamir al Fahlah i igrač Muhamed al Dadavi iz nižerangiranog fudbalskog kluba iz Port Saida.

Prema običajima u Egiptu, odluke o smrtnim kaznama mora da odobri veliki muftija.

Neredi u Port-Saidu počeli su dan pošto je u petak obilježena godišnjica svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka.

Širom Egipta prekjuče je došlo do oštrih sukoba demonstranata i policije, kada je poginulo devet, a povrijeđeno 530 ljudi.

U Port-Saidu neredi su trajali od juče do rano jutros, a na ulice grada na kraju je izašla i vojska.

U Kairu su sukobi između policije i protivnika predsjednika Mohameda Morsija na trgu Tahrir takođe trajali do ranih jutarnjih časova, a prema izjavama očevidaca, učesnici nereda su bacali kamenje na policiju, na šta su oni odgovorili ispaljivanjem suzavca.

Demonstranti su blokirali veliki most koji povezuje istok i zapad Kaira, a do sukoba je došlo i na jednom bulevaru pored Nila.

U Suecu su demonstranti napali jednu policijsku stanicu. Za sada nema podataka o povrijeđenima.

Galerija