BARIJERE SE RUŠE

Saudijska Arabija: Žene na autoputevima, ukinuta zabrana

Zabrana ženama da sjednu za volan bila je jedinstvena u svijetu i zbog nje je pustinjska kraljevina godinama bila na meti kritičara iz inostranstva koji su je poredili sa vlašću talibana u Avganistanu
86 pregleda 2 komentar(a)
Saudijska arabija vožnja, Foto: Reuters
Saudijska arabija vožnja, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2018. 08:00h

Žene će se po prvi put otisnuti autoputevima u Saudijskoj Arabiji, gdje je danas na snagu stupila odluka kojom im se ukida zabrana da voze.

Odluku o ukidanju te zabrane, koja je smatrana simbolom represije, donio je u septembru kralj Salman, u okviru reformi koje sprovodi krunski princ Mohamed bin Salman, navodi Reuters.

„Spremne smo i to će potpuno promijeniti naš zivot”, izjavila je 47-godišnja Samira al Gamdi, psiholog iz Džeda, jedna od prvih žena koja je u Saudijskoj Arabiji dobila vozačku dozvolu.

Zabrana ženama da sjednu za volan bila je jedinstvena u svijetu i zbog nje je pustinjska kraljevina godinama bila na meti kritičara iz inostranstva koji su je poredili sa vlašću talibana u Avganistanu.

Njeno ukidanje pozdravili su saudijski zapadni saveznici kao novi progresivni trend.

To je, međutim, praćeno žestokim obračunom sa protivnicima režima, uključujući i neke aktiviste koji su se borili za ukidanje zabrane vožnje za žene. Oni će sada sjedjeti u zatvoru, dok će žene za čija su se prava zalagali, moći da slobodno voze.

Saudijke sa stranim vozačkim dozvolama su, na osnovu tih dokumenata, početkom mjeseca počele da dobijaju i svoje domaće dozvole.

Proći će još neko vrijeme dok i ostale savladaju vožnju u novootvorenim državnim auto-školama.

Neke žene i dalje se suočavaju sa otporom svojih konzervativnih rođaka, prenosi Radio Sarajevo.