Indija: Nacionalisti ženama dijele noževe za odbranu od silovatelja

„Ovo je simboličan gest“, rekao je portparol Šiv sene, dodavši da noževi sa oštricom kraćom od 14 cm ne spadaju u definiciju oružja
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2013. 20:26h

Indijska nacionalistička partija koja upravlja Mumbajem podijelila je ženama kuhinjske noževe i suzavac nakon brutanog silovanja u Nju Delhiju, koje je izazavalo nacionalnu debatu o najboljem načinu za borbu protiv seksualnog kriminala.

Stranka Šiv sena, saveznik glavne opozicione BJP, saopštila je da je podijelila ženama u gradu i okolnim oblastima 21 hiljadu noževa sa oštricom dugačkom 7 centimetara i da planira da podijeli još sto hiljada, prenio je Rojters.

Mumbajska policija je saopštila da razmatra pokretanje sudskog procesa.

„Ovo je simboličan gest“, rekao je portparol Šiv sene Raul Narvekar, dodavši da noževi sa oštricom kraćom od 14 cm ne spadaju u definiciju oružja.

Zbog silovanja i prebijanja 23-godišnje studentkinje u autobusu u pokretu 16. decembra, Nju Delhi je dobio nadimak „prijestonica silovanja“.

Mumbaj se generalno smatra bezbjednijim za žene.

Napad i smrt studentkinje dvije nedjelje kasnije izazvali su bijes javnosti zbog neuspjeha vlade i policije da zaštite žene u državi gdje se silovanje u prosjeku prijavljuje svakih 20 minuta.

Zato sve više žena pohađa časove samoodbrane i sa sobom nosi suzavac, a neke i pištolj.

Galerija

Bonus video: