Ero: Nema opasnosti da se Francuska zaglibi u Maliju

"Terorističke trupe su zaustavljene... i povlače se. Cilj je da se još potisnu", dodao je francuski premijer
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2013. 18:25h

Francuski premijer Žan-Mark Ero rekao je danas da nema opasnosti da se Francuska "zaglibi" u Maliju i da su ciljevi koje je Pariz zacrtao u toj zemlji "postignuti i poštovani".

Ero, koji se nalazi u posjeti u Argentini, rekao je da se u Maliju postepeno raspoređuje afrička međunarodna vojna misija, koja će zamijeniti francuske trupe.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je prije dvije nedjelje odobrio vazdušne napade u Maliju da potisne islamiste koji su sa sjevera zemlje, koji drže pod kontrolom, krenuli u ofanzivu ka jugu zemlje.

Prvi cilj u ovoj zemlji na sjeverozapadu Afrike bio je da se "spriječi da terorističke grupe dođu do Bamaka i da se instaliraju u samom srcu Afrike", rekao je Ero.

"Te terorističke trupe su zaustavljene... i povlače se. Cilj je da se još potisnu", dodao je francuski premijer.

Francuski vojnici u Maliju (Foto: Beta/AP)

On je podsjetio da je jedan od ciljeva i da se organizuje politička tranzicija u Maliju, a istovremeno Evropa treba da se angažuje u programu za razvoj te zemlje.

Ero je rekao da će to podvući tokom sastanka Zajednice lationameričkih i karipskih država (CELAC) i Evropske unije koji se ovog vikenda održava u Santjagu, u Čileu, gdje će se okupiti predstavnici oko 60 zemalja.

Galerija

Bonus video: