Počelo ubrzano suđenje za silovanje, Indijkama dijele noževe za odbranu

Tužilaštvo je najavilo da će tražiti smrtnu kaznu za ove i druge zločine koji su navedeni u optužnici
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2013. 10:58h

Suđenje petorici Indijaca, koji su optuženi da su prošlog mjeseca silovali i ubili devojku u autobusu, počelo je danas u novom, specijalnom sudu za brze procese.

Optuženi su pokrivenih lica dovedeni u sudnicu, koju je 30 policajaca obezbjeđivalo kako bi sprečili ulazak novinara i brojnih okupljenih.

Suđenje, koje će biti zatvoreno za javnost, počeće uvodnom rječju tužilaštva i advokata odbrane, prenosi AFP.

Petorića mladića su optužena za silovanje, ubistvo, pljačku i otmicu mlade Indijke i njenog pratioca 16. decembra u autobusu koji se kretao kroz Nju Delhi, dok će šestooptuženom biti suđeno pred sudom za maloletnike.

Tužilaštvo je najavilo da će tražiti smrtnu kaznu za ove i druge zločine koji su navedeni u optužnici.

Brutalno silovanje 23-godišnje studentkinje medicine pokrenulo je proteste u Nju Delhiju i nacionalnu debatu o oštrijoj kaznenoj politici za zločine nad ženama.

Suđenje počinje dan pošto je komisija indijske vlade preporučila striktno sprovođenje zakona o seksualnim napadima, brzo suđenje za silovanja i promjene u zastarjelom krivičnom zakoniku kako bi se zaštitile žene.

Tročlana komisija je primila više od 80.000 sugestija za kompletnu reformu načina na koji pravosuđe tretira nasilje protiv žena. Komisiju je prije mjesec dana formirala vlada kako bi stišala ulične proteste izazvane silovanjem studentkinje koja je kasnije umrla u bolnici.

Predlozi uključuju zabranu traumatičnog vaginalnog pregleda žrtava silovanja i sprječavanje političkog mješanja u slučajeve silovanja.

Stranka Indijkama dijeli 21.000 noževa da se mogu odbraniti

Jedna indijska politička stranka "Shiv Sena", čuvena po svojim žestokom desničarskim stavovima, počela je sinoć da ženama dijeli noževe u Mumbaiju kako bi im pomogla da se brane u slučaju napada i silovanja, obilježavajući na ovaj način rođendan osnivača stranke Bala Takeraja koji je umro u novembru.

"Kao što režete povrće, odsijecite ruku osobi koja vas napadne", poručio je svojim pristalicama lokalni čelnik stranke Adžaj Čoudari i precizirao da bi žene trebalo da imaju u svojim tašnama nož sa sječivom od sedam centimetara, javlja AFP.

Partija "Shiv Sena" namjerava da podijeli oko 21.000 komada hladnog oružja u cijeloj državi Maharaštra, čiji je glavni grad Mumbai. Ova država je i glavno uporište ove stranke.

Juče je komisija kojoj je vlada dala mandat da preispita zakone iz oblasti seksualnih zločina, preporučila postrožavanje kazni za silovatelje, odbacivši ipak smrtnu kaznu.

Galerija

Bonus video: