U Moskvu stižu prvi Rusi koji bježe iz Sirije

Većina povratnika su Ruskinje udate za Sirijce i Palestince i njihova djeca, dodaje rusko ministarstvo spoljnjih poslova u saopštenju
2 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 10:45h

Oko 80 Rusa iz Sirije doputovalo je jutros u Moskvu sa dva aviona koje je unajmilo rusko ministarstvo za vanredna stanja, u prvoj operaciji evakuacije ruskih državljana zbog sukoba u toj zemlji.

Dva aviona, Jak-42 i Il-76, koji su poletjeli iz Bejruta, u Libanu, sletjeli su rano jutros na aerodrom Domodjedovo u ruskoj prijestonici. Ruski državljani su prethodno iz Sirije u libansku prijestonicu prevezeni autobusima. Dočekalo ih je osoblje ruskog ministarstva i psiholozi.

Većina povratnika su Ruskinje udate za Sirijce i Palestince i njihova djeca, dodaje ministarstvo u saopštenju.

"Riječ je o osobama iz različitih djelova Sirije koji su zatražili pomoć ruske ambasade u Damasku jer nisu imali gdje da se sklone pošto su zbog sukoba ostali bez sredstava za život", obrazložio je službenik ruskog ministarstva za vanredne situacije.

Po informaciji ruskog ministarstva spoljnjih poslova, kako prenosi agencija Interfax, među povratnicima je 27 djece.

Agencija Ria Novosti je objavila da je u ruskom konzulatu u Siriji evidentirano 8.000 Rusa, ali se pretpostavlja da u toj zemlji ima oko 25.000 Ruskinja udatih za Sirijce.

Ruske diplomate kažu da će Moskva poslati u Bejrut još aviona za evakuaciju ako to bude potrebno.

Međutim, zamjenik ruskog ministra spoljnjih poslova, Andrej Denisov, naglašava da Rusija ne razmišlja o potpunoj evakuaciji svih svojih državljana iz Sirije i da njena ambasada u Damasku i dalje normalno radi.

Posmatrači budno paze na svaki znak koji upućuje na evakuaciju većih razmjera, što bi značilo da Moskva, jedna od zadnjih saveznika Damaska, priznaje da su režimu predsjednika Bašara al-Asada odbrojani dani.

Galerija

Bonus video: