Već 13 godina na dijalizi na aparatu koji je napravio sam

"Ako ste obrazovani, razumijete princip dijalize, pratite osnovna uputstva i pazite tokom procesa, ništa ne bi trebalo da pođe po zlu"
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2013. 18:07h

Hu Songven živi u ruralnom dijelu istočne Kine. Tri puta sedmično se podvrgava dijalizi. Ali on to ne čini u bolničkim uslovima. Hu je sam napravio aparat za dijalizu i koristi ga već 13 godina.

Ovaj čovjek pati od bolesti bubrega od 1993, kada je bio student. Studirao je metereologiju.

U početku je na dijalizu išao u bolnicu, ali mu je nakon šest godina ponestalo novca. Svaki odlazak u bolnicu Hua košta oko 60 eura.

Kako bi smanjio troškove liječenja, 1999. godine je riješio da napravi aparat za dijalizu. Kao materijal je koristio stvari iz kuhinje i stare medicinske instrumente. Pomoć je potražio u udžbenicima.

"Ako ste obrazovani, razumijete princip dijalize, pratite osnovna uputstva i pazite tokom procesa, ništa ne bi trebalo da pođe po zlu", kazao je on za Southern Weekly.

Hu kaže da je njegov najveći trošak za izradu aparata iznosio oko 600 eura, te da sada po tretmanu plaća samo oko sedam eura za neophone hemikalije.

Filteri su, prema riječima Hua, najvažniji dio aparata, ali svaki filter on koristi osam puta. Novi filter košta oko 12 eura.

Hu od liječenja u kućnoj radinosti nije odustao ni nakon što su dva njegova poznanika umrla nakon što su za dijalizu koristili slične ručno napravljene aparate.

Ljekari su upozorili Hua da je ovakvim tretmanom izložen ozbiljnim infekcijama, te dugoročnim komplikacijama.

"Kada sam rekao ljekarima šta radim, rekli su mi da sam lud", dodao je on.

Ovaj čovjek živi sa majkom koja ima 81 godinu. Kaže da nije bio u mogućnosti da obezbijedi sebi drugačije liječenje.

Postao je poznat nakon što je objavio video svog kućnog aparata na kineskom internetu, pošto je saznao da će nove vladine mjere koje se odnose na zdravstveno osiguranje pokrivati troškove njegovog liječenja. Prema novim propisima, Hu će moći da prima odgovarajući tretman za otprilike istu cijenu kao što to čini sa njegovim ručno rađenim aparatom za dijalizu.

Ipak, on kaže da je najbliža bolnica suviše daleko i u njoj je obično gužva.

Bonus video: