Vanredno stanje u Maliju produženo za još 3 mjeseca

U saopštenju sa vanrednog sastanka ministarskog savjeta Malija se kaže da se novim vanrednim stanjem želi "zavesti i održati socijalni mir" u čitavoj zemlji
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2013. 12:15h

Vanredno stanje u Maliju koje je na snazi od 12. januara produženo je za još tri mjeseca na cijeloj teritoriji zemlje da bi, kako je obrazloženo, bile završene vojne operacije za oslobođenje okupiranih teritorija.

Odluka o produženju vanrednog stanja donijeta je juče na vanrednom ministarskom savjetu, prenosi italijanska agencija Ansa. U saopštenju sa ovog savjeta se kaže da se vanrednim stanjem želi "zavesti i održati socijalni mir" u čitavoj zemlji.

U Maliju se vladine snage, uz pomoć Frnacuske, bore sa islamskim ekstremistima koji su zauzeli neke djelove zemlje.

Vojska Malija patrolira u gradu Diabali

Vojska Malija patrolira danas u mjestu Diabali, dan pošto su francuski vojnici od islamista preuzeli taj grad na zapadu zemlje.

Francuska vojska zauzela je Diabali, koji je 14. januara pao u ruke pobunjenika, i grad Duencu, u centralnom dijelu Malija.

Islamistički borci napustili su Diabali poslije višednevnih vazdušnih napada francuske vojske koja je od je od početka intervencije u Maliju uspjela da spriječi napredovanje islamista ka jugu.

Generalštab vojske Malija ocijenio je da za oslobađanja bastiona islamista na sjeveru zemlje, u mjestima Gao i Tombuktu, neće biti potrebno više od mjesec dana, kao i da je cilj malijske vojske da potpuno oslobodi taj region od islamista.

Gao (1.200 km od Bamakoa) i Tombuktu (900 km od Bamakoa) su gradovi na prostranom sjeveru Malija koji je više od devet mjeseci pod kontrolom islamista.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland je početkom januara odobrio vazdušne napade u Maliju, pošto su islamisti, koji kontrolišu sjever zemlje, krenuli u ofanzivu ka jugu i zauzeli grad Kona.

Evropska unija (EU) je predložila da u Briselu 5. februara organizuje međunarodnu konferenciju o Maliju, uz učešće Ujedinjenih nacija, Afričke unije i Ekonomske zajednice zemalja zapadne Afrike.

Gotovo 150.000 ljudi izbjeglo je iz Malija u susjedne zemlje, a broj raseljenih lica zbog sukoba u toj zemlji je oko 230.000, saopštila je prošle nedjelje Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih pitanja.

Galerija

Bonus video: