Najčudnije peticije poslate Bijeloj kući

Mnoge podnijete peticije tiču se izmjena važnih zakona i životnih pitanja, ali nisu baš sve ozbiljne
2 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.01.2013. 11:31h

U 2012. godini, jedan građanin Sjedinjenih Američkih Država izrazio je svoje ustavom zagarantovano pravo da pokrene peticiju koju država mora da sasluša. On je želio da SAD izgrade Zvijezdu smrti, a peticija, koja se nalazila na sajtu Bijele kuće, dobila je preko 25.000 potpisa, koliko je bilo potrebno da dobije odgovor.

Međutim, ovo nije najčudniji zahtjev upućen Bijeloj kući, piše portal Mashable.

Ovo je samo jedna od brojnih peticija koja je završila na zvaničnom sajtu Bijele kuće. Mnoge podnijete peticije tiču se izmjena važnih zakona i životnih pitanja, ali nisu baš sve ozbiljne.

1. Želimo da zaista ozbiljno obratite pažnju na ove peticije umjesto što ih koristite kao izgovor da bi se pretvarali da vam je zaista stalo

Kako je ovaj projekat rastao, mnogi su željeli da izraze svoju zabrinutost zbog toga što misle da niko zaista ne obraća pažnju na peticije, bez obzira na to da li su peticije sakupile 25.000 potpisa ili ne.

Odgovor:

U svom odgovoru nazvanom “Mi slušamo. Zaista”, Bijela kuća pokušala je da objasni cio proces koji stoji iza peticija.

“Možda se ne slažemo sa svakim stavom iznijetim u svakoj peticiji (recimo, mi vjerujemo da ozbiljno shvatamo sve peticije), međutim, dovoljan broj potpisa za peticiju ne garantuje uvijek da će administracija promijeniti svoj stav o određenoj temi”.

Ukupan broj potpisa - 37.167

2. Deportujte državljanina Velike Britanije Pirsa Morgana zato što je napao Drugi amandman

Zbog “agresivnog” napada na Drugi amandman, bijesni građani tražili su deportaciju poznatog televizijskog voditelja Pirsa Morgana. Ova peticija pokrenula je još jednu peticiju od strane britanskih korisnika sajta Reddit nazvanu “Zadržite Pirsa Morgana u Americi”, u kojoj su tvrdili da ga Velika Britanije ne želi natrag.

Odgovor:

Bijela kuća je odbila deportuje novinara pozivajući se na pravo svakog pojedinca na slobodu govora, koju garantuje Prvi amandman.

Broj potpisa – 109.334

3. Tražite od NASA-e da izvede studiju izvodljivosti i konceptualan dizajn interplanetarnog svemirskog broda Enterprajz

Sajt BuildTheEnterprise.org tražio je od vlasti da “Zvjezdane staze” postanu stvarnost. Kreator peticije objasnio je brojne prednosti koji bi izgradnja svemirskog broda Enterprajz imala: “To ne bi bio samo svemirski brod već i svemirska stanica i svemirska luka. Tri stvari u jednom. To je tako praktično!”

Odgovor:

Zbog nedovoljnog broja potpisnika peticija Bijela kuća nije izdala odgovor.

Broj potpisa – 6.292

4. Objavite recept za pivo koje se pravi u Bijeloj kući

Kada su brojni mediji objavili da Barak Obama uživa u pivu koje se isključivo pravi u Bijeloj kući, to je zaintrigiralo veliki broj ljudi nakon čega su po zakonu o slobodi informacija tražili recept. Uprkos nedovoljnom broju potpisa, administracija predsjednika Obame objavila je recept.

Broj potpisa – 12.240

5. Naložite državama SAD da moraju da imaju državne pokemone

Sve države Sjedinjenih Američkih Država posjeduju svoje zastave, ptice i cvijeće. Zašto ne i državnog pokemona.

Dokument koji je mogao da dovede do toga da Pikaču predstavlja Njujork dostigao je skoro 1.000 potpisa prvog dana, ali su ga moderatori sklonili zbog navodne povrede uslova o korišćenju sajta.

Broj potpisa - nepoznat

6. Napravite jedan platinasti novčić od trilion dolara

Peticija koja je veoma lako mogla da riješi novčane probleme američke vlade pred kraj prošle godine. U to vreme cela javnost iščekivala je paket mjera koje bi odložile “dan kada će Amerika bankrotirati”. Autor teksta peticije svjestan je apsurdnosti zahtjeva ali ne odsutaje od svoje ideje.

Broj potpisa – 10.188

7. Odustanite!

Peticija koja je sadržala svega jednu riječ upućena je u istom vremenskom periodu kao i prethodna i takođe se odnosila na pomenute mjere štednje. Kasnijim detaljnijim objašnjenjem autora peticije saopšteno je da je cilj sakupljanja potpisa bio da vrhu SAD ukaže na to da je američka administracija doživjela veliki poraz.

Broj potpisa – 2.913

8. Zabranite palice za bejzbol

Ova takođe sarkastična peticija došla je kao odgovor na peticiju koju su američki senatori podnijeli sa ciljem izmijene zakona o naoružanju. Tekst peticije isticao je broj nastradalih koji su izgubili život zbog povreda bejzbolskim rekvizitima, zaključujući da shodno tome, osim oružja, treba zabraniti i bejzbolske palice.

Broj potpisa – 1.171

9. Obezbijedite televizijski program sa potpredsjednikom Džozefom Bajdenom

Niz u najmanju ruku neobičnih televizijskih pojavljivanja potpredsjednika Džozefa Bajdena mogao bi da bude pretočen u odličan rijaliti program. Peticijom je zahtijevano povremeno emitovanje programa koji bi nudio presjek dešavanja iz Bajdenovog života.

Autori peticije naveli su da takav program ne samo što bi pokazao novu dimenziju političara u opuštajućim ali i istorijski važnim trenucima, već bi približio širokom stanovništvu obaveze zvaničnika.

Broj potpisa – 2.191

10. Sačuvajte “Lewpty-Lew”!

“Lewpty-Lew” je izraz kojim mnogi Amerikanci ironično nazivaju nepravilan potpis Obaminog potencijalnog guvernera trezora Jacka Lewa. Upravo bi njegov potpis trebalo da se nađe na novim novčanicama puštenim opticaj.

Međutim, autori peticije zahtijevaju da se na novčanicama nađe nepravilan potpis kojim je svojevremeno Lew ovjeravao dokumenta.

Broj potpisa - 486

Bonus video: