Talibanski bombaški napad i pucnjava u Kabulu

Talibanski pobunjenici napali su danas prije zore sjedište saobraćajne policije u Kabulu, poslije čega su se satima čule eksplozije i pucnjava
70 pregleda 0 komentar(a)
Kabul, Avganistan, bombaški napad, Foto: AP
Kabul, Avganistan, bombaški napad, Foto: AP
Ažurirano: 21.01.2013. 09:29h

Policijski zvaničnik Mirza Mohamed je saopštio da su ujutrošnjem napadu na sjedište saobraćajne policije u Kabulu napadači nosili pojaseve s eksplozivom i da se najmanje jedan raznio na ulazu, dok su drugi ušli u zgradu. Drugi policajac, koji je želio da ostane anoniman, kazao je da su dvojica napadača ubijena i da su najmanje trojica ušla u trospratnu zgradu gdje još traje oružani sukob.

U zgradi i oko nje se, prema riječima očevidaca, čulo i nekoliko eksplozija.

Portparol talibana Zabiulah Mudžahid preuzeo je odgovornost za napad u poruci poslatoj agenciji Asošiejted pres. Napad je, rekao je, izveo "velik broj fedajina" (bombaši samoubice) i u njemu je "velik broj žrtava". Meta su mu bili "američki poligon za uvježbavanje, zgrada policije i drugi vojni objekti".

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je napad počeo samoubilačkim napadom automobilom-bombom blizu zgrade policije. Tada su avganistanske snage ubile dvojicu pobunjenika, a ranjena su i četiri policajca.

U napadu nije bilo civilnih žrtava, rekao je portparol ministarstva. On je istakao da avganistanska policija sprovodi operaciju i da nisu uključene međunarodne snage.

Na mjestu napada je prisutna jedinica specijalnih snaga NATO, koja obučava avganistansku policiju, ali ne učestvuje u operaciji.

Sjedište saobraćajne policije, gdje uobičajeno ima puno civila koji čekaju za izdavanje vozačkih dozvola i registracija, u vrijeme napada je bilo gotovo prazno.

Ovo je drugi napad talibana u Kabulu za posljednjih nedjelju dana. Šest bombaša samoubica su u srijedu izveli napad na kapije obavještajne agencije u centru grada, pri čemu su ubili jednog stražara i ranili više desetina. Bezbjednosne snage su ubile sve napadače.

Samoubilački napadi su najčešće oružje pobunjenika u napadima na neprijatelje u vladi u Kabulu i na zapadne saveznike u velikim gradovima Avganistana.

Bonus video: