Šef diplomatije sirijskog režima: Opozicija može ući u vladu ako odbaci stranu intervenciju

Valid al-Moalem je optužio Katar, Saudijsku Arabiju i Tursku da naoružavaju i finansiraju pobunjenike
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2013. 08:01h

Sirijski ministar vanjskih poslova Valid al-Moalem pozvao je pobunjenike da polože oružje i učestvuju u nacionalnom dijalogu.

On je rekao da će učesnici tih razgovora biti uključeni u novu vladu s velikim izvršnim ovlašćenjima.

Moalem je u intervjuu za državnu televiziju rekao da opozicione stranke mogu ući u vladu ako odbace stranu intervenciju u Siriji.

Dodao je da je sirijska vlada počela da kontaktira "predstavnike sirijskog naroda".

"Kažem mladim ljudima koji nose oružje za promjenu i reformu, da učestvuju u dijalogu za novu Siriju i biće partneri u njenoj izgradnji. Zašto nositi oružje", rekao je al-Moalem.

"Kažem mladim ljudima koji nose oružje za promjenu i reformu, da učestvuju u dijalogu za novu Siriju i biće partneri u njenoj izgradnji. Zašto nositi oružje", rekao je al-Moalem

On je optužio Katar, Saudijsku Arabiju i Tursku da naoružavaju i finansiraju pobunjenike.

Dodao je da se grupa Džabhat al-Nusra koja je povezana s Al Kaidom i koju su SAD proglasile terorističkom organizacijom, bori na strani pobunjenika i da je dovela borce iz 27 zemalja da ratuju u Siriji.

Ranije ovog mjeseca predsjednik Bašar al-Asad je odbacio pozive da se povuče i najavio nastavak borbe protiv pobunjenika.

On je predložio konferenciju o nacionalnom pomirenju, izbore i novi ustav kao ustupak opoziciji, ali su pobunjenici odgovorili da se Asad mora povući.

Galerija

Bonus video: