Indija: Optuženi za silovanje i ubistvo studentkinje pred specijalnim brzim sudom

Vlasti su žurile da ovaj slučaj prebace u jedan od sudova koji su osnovani s ciljem da se izbjegnu kašnjenja, nestručnost i korupcija
1 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2013. 17:22h

Indijski sudija je naložio da suđenje petorici muškaraca, koji su optuženi da su silovali i ubili djevojku u autobusu, bude prebačeno u specijalni brzi sud.

Brutalno silovanje 23-godišnje studentkinje prošlog mjeseca je pokrenulo proteste u Nju Delhiju i nacionalnu debatu o ophođenju prema ženama širom zemlje i nemoći zakona da ih zaštiti.

U pokušaju da odgovori na te kritike, vlada je prethodnih nedjelja u prijestonici osnovala pet brzih sudova koji će po kratkom postupku rješavati zločine nad ženama.

Vlasti su žurile da ovaj slučaj prebace u jedan od tih sudova koji su osnovani sa ciljem da se izbjegnu kašnjenja, nestručnost i korupcija koji vladaju u velikom dijelu indijskog pravosudnog sistema.

Suđenje petorici optuženih počeće u ponedjeljak u brzom sudu.

Sa protesta u Nju Delhiju

Šesti osumnjičeni za ovaj zločin je maljoletan i njemu će se suditi odvojeno, prenosi AP.

Branioci petorice optuženih tvrde da je policija zlostavljala njihove klijente i da ih je batinama primorala da priznaju zločin izvršen 16. decembra.

Advokat jednog od optuženih V.K. Anand kaže da će od Vrhovnog suda tražiti da im se sudi u nekom drugom mjestu izvan Nju Delhija zato što ne vjeruje da će njegov klijent imati fer suđenje u prijestonici.

Galerija

Bonus video: