Članice EU dogovorile formiranje vojne misije u Maliju

Misija EU za obuku obuhvatiće oko 200 vojnih trenera i bezbjednosno osoblje
0 komentar(a)
Mali, vojska, Foto: Beta/AP
Mali, vojska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.01.2013. 13:45h

Članice Evropske Unije (EU) dogovorile su danas formiranje vojne misije koja bi obučavala snage Malija za borbu protiv islamističkih pobunjenika, prenose agencije pozivajući se na diplomatske izvore.

Ambasadori 27 članica EU dogovorili su osnivanje misije pred početak vanredne sjednice šefova diplomatija Unije posvećene Maliju, koja se danas održava u Briselu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjedost, Ketrin Ešton, kazala je da je misija trebalo da počne sa radom početkom marta, ali je zbog dramatične situacije neophodna hitna akcija.

Misija EU za obuku obuhvatiće oko 200 vojnih trenera i bezbjednosno osoblje, prenosi Rojters.

Ešton je kazala da je misija trebalo da počne sa radom početkom marta, ali je zbog dramatične situacije neophodna hitna akcija

Situacija u Maliju postala je kritična kada su se islamistički pobunjenici, povezani sa Al Kaidom, približili prijestonici Bamakou, a Francuska pokrenula vojnu intervenciju kako bi zaustavila njihovu ofanzivu.

U EU i SAD preovladava mišljenje da bi uspostavljanje islamističke vlasti u Maliju predstavljalo ozbiljnu prijetnju svjetskom miru, zbog povezanosti pobunjenika sa teroristima i narko kartelima.

Bonus video: