Masakr u Homsu: 106 civila stradalo u bombardovanju

OSDH navodi da su civili poginuli u požarima u svojim kućama, dok su drugi ubijeni noževima
4 komentar(a)
sirija, Homs, Foto: Reuters
sirija, Homs, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2013. 11:02h

Više od 100 civila, uključujući žene i djecu, ubijeno je u utorak u napadu sirijske vojske nedaleko od Homsa u centralnom dijelu te zemlje.

"Sirijski režim počinio je u utorak novi masakr u kojem je bilo 106 žrtava, uključujući žene i djecu, u napadu koji je počeo u utorak ujutru i trajao 24 sata", saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (OSDH), koja se oslanja na svjedočenja pobunjenika i ljekara u Siriji.

S druge strane, Komitet za lokalnu koordinaciju navodi da je ubijeno 37 civila, ali i da taj broj datira od srijede, od kada je pronađeno još leševa.

OSDH navodi da su civili poginuli u požarima u svojim kućama, dok su drugi ubijeni noževima, kao i da je usmrćeno 14 članova jedne porodice, među kojima troje djece.

List "El Vatan", blizak sirijskom režimu, piše da je vojska "uspela da znatno napreduje" oko Homsa i da potisne "naoružane ljude", što je termin koji se koristi za pobunjenike.

Međutim, pobunjenika u toj oblasti pet kilometara od Homsa nema, navodi OSDH, ali ima blizu hiljadu raseljenih osoba koje su pobjegle tokom bombardovanja Homsa.

U saopštenju, OSDH je zatražila od UN da u Homs hitno pošalje istražnu komisiju za ljudska prava i kritikovala "tišinu" u međunarodnoj zajednici kada je reč o tom gradu koji vojska mjesecima bombarduje.

UN su nedavno osudile "ratne zločine" u Siriji, gde je prema podacima svetske organizacije od izbijanja pobune u martu 2011. ubijeno više od 60.000 ljudi.

Bonus video: