Udarac za Boing: Sve aviokompanije prizemljile njihove "drimlajnere"

Kompanija Boing je izrazila uvjerenje da su njeni avioni bezbjedni. Ipak, trenutno 41 od ukupno 50 letjelica tog tipa mora da ostane na zemlji
108 pregleda 0 komentar(a)
Boing 787, Foto: Beta/AP
Boing 787, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.01.2013. 10:16h

Evropske, američke, japanske, indijske i čileanske vlasti prizemljile su sve avione "boing 787 drimlajner", nakon prinudnog slijetanja takve letjelice u Japanu.

Kompanija Boing je izrazila uvjerenje da su njeni avioni bezbjedni. Ipak, trenutno 41 od ukupno 50 letjelica tog tipa mora da ostane na zemlji.

Avioni tipa "boing 787", na kojima se posljednjih nedjelja dogodilo više kvarova, ostaće na zemlji do daljnjeg, a prioritet je obezbjeđivanje pouzdanost akumulatora i druge opreme, naveli su japanski zvaničnici.

Japan trenutno ima najveću flotu "drimlajnera" - 24 letjelice od ukupno 50 isporučenih u svijetu.

Američka Federalna administracija za avijaciju (FAA) naložila je nešto ranije da svi "drimlajneri" registrovani u SAD ostanu na zemlji dok se ne potvrdi da su bezbjedni. To se odnosi na kompaniju Junajted erlajns, jedinu koja u svojoj floti ima avione "boing 787", njih šest.

Nešto kasnije i Evropska agencija za bezbjednost aviosaobraćaja (EASA) je povukla isti potez, pa su jedina dva "evropska drimlajnera", vlasništvo poljskog LOT-a ostala na zemlji.

Istim stopama krenule su danas i indijske vlasti, prenose svjetske agencije.

"Zatražili smo od kompanije Er Indija da prizemlji svojih šest drimlajnera nakon preporuke američke FAA iz bezbjednosnih razloga", kazao je je generalni direktor civilne avijacije Arun Mišra.

Kompanija Er Indija kupila je 2005. 27 "drimlajnera" u okviru modernizacije svoje flote. Do sada je isporučeno šest letjelica.

I "drimlajneri" čileanskog "LAN erlajnza" su prizlemljeni - tri letjelice.

Uprkos kvarovima i prizemljenju aviona, direktor Boinga Džim Meknerni uveren je da je reč o prolaznom problemu.

"Preduzećemo sve potrebne mjere u danima koji dolaze kako bismo klijente i putnike uvjerili u bezbjednost aviona 787 i kako bi ti avioni ponovo poletjeli. Uvjereni smo da je 787 bezbjedan", naveo je on u saopštenju objavljenom nakon odluke američkih vlasti.

Američki eksperti i jedan Boingov inženjer doputovaće u petak u Japan kako bi pomogli u istrazi uzroka kvara na avionu.

Najveće dvije japanske aviokompanije prizemljile su juče svoje avione "boing 787" radi sigurnosne provjere posle jučerašnjeg prinudnog spuštanja jedne od tih letelica u Japanu.

Kompanija Ol Nipon ervejs saopštila je da je u poruci iz pilotske kabine naveden problem sa akumulatorom i miris paljevine u pilotskoj kabini kao i drugdje u trupu, zbog čega je avion na domaćem letu neplanirano sleteo na aerodrom Takamatsu u zapadnom Japanu.

Kompanija je kasnije saopštila da je ustanovljeno da se glavni akumulator ispod pilotske kabine pregrijao i da je iz njega curio elektrolit.

Drimlajner je najnoviji i tehnološki najrazvijeniji avion kompanije Boing koja mnogo očekuje od njega. Međutim, od kada je počeo da leti, avion je imao niz problema, uključujući požare na akumulatorima i curenje goriva.

"Boing" je dosad izradio 50 "drimlajnera", a ima još više od 800 porudžbina.

Bonus video: