Čaves potpisao prvi ukaz nakon operacije: Hvala vojsci

Ukaz, koji je izdat juče i objavljen u Službenom glasniku danas, imenuje bivšeg potpredsjednika Eliasa Haua za novog ministra spoljnih poslova
0 komentar(a)
Molitva Ugo Čaves, Fidel Kastro, Foto: Beta/AP
Molitva Ugo Čaves, Fidel Kastro, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.01.2013. 20:08h

Vlada Venecuele objavila je ukaz koji je potpisao predsjednik Ugo Čaves, koji je poslao i poruku zahvalnosti vojsci Venecuele za njenu vjernost.

Ovo je prvi put da se potpis predsjednika Čavesa pojavio u Službenom glasniku zemlje od njegove najnovije operacije tumora obavljene prije više od pet nedjelja na Kubi gdje se i dalje oporavlja.

Ukaz, koji je izdat juče i objavljen u Službenom glasniku danas, imenuje bivšeg potpredsjednika Eliasa Haua za novog ministra spoljnih poslova. Čavesov potpis objavljen je zajedno sa predsjedničkim pečatom.

Potpredsjednik Venceuele Nikolas Maduro koji vodi zemlju dok se Čaves oporavlja objavio je juče imenovanje novog ministra spoljnih poslova na sednici Skupštine. On je i prenio poruku zahvalnosti vojsci Venecuele.

Čaves (58) nije davao izjave za javnost od njegove operacije prošlog mjeseca, četvrte u posljednjih 18 mjeseci. On se bori protiv neke vrste tumora u predjelu karlice, ali nije tačno navedeno o kom tumoru je riječ. Njegovo ćutanje je podstaklo spekulacije u medijima o njegovom zdravstvenom stanju.

Poslije posljednje operacije dobio je infekciju pluća koja je iskomplikovala njegov oporavak. Maduro je juče rekao da je Čaves napravio pomak nabolje u oporavku.

Prije objavljivanja ukaza opozicija je postavljala pitanje o imenovanju novog ministra spoljnih poslova, i navela da nema javnih dokumenata sa Čavesovim potpisom.

Opozicija takođe traži više informacija o predsjednikovom zdravlju.

Opozicija je zakazala protest u Karakasu za 23. januar da osudi, kako navodi, neustavno odlaganje Čavesove inauguracije za novi predsednički mandat. Vlada je rekla da će ona takođe organizovati demonstracije istog dana.

Bonus video: